Republikanci osigurali većinu u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a

IMAJU 218 MANDATA

Republikanci su u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država osigurali 218 mandata, koliko je potrebno za većinu. Time će biti u mogućnosti da otežaju provođenje politika predsjednika Džoa Bajdena koji dolazi iz Demokratske stranke.

Izgledno je da će Republikanci imati između 218 i 223 mandata u donjem domu kojeg čini 435 kongresmena. Broj republikanskih zastupnika nije značajno veći u odnosu na broj demokratskih zastupnika, ali je dovoljan da otežaju Bidenu u preostale dvije godine predsjedničkog mandata. Demokrati su do posljednjih izbora za Kongres imali većinu u Zastupničkom domu.

No, trebali bi trebali zadržati većinu u gornjem domu Kongresa, tj. Senatu koji ima 100 mjesta (po dva senatora se biraju u svakoj saveznoj državi). To znači da se nije desilo ono što se naziva „crveni val“ ili to da će republikanci imati kontrolu nad oba kongresna doma.

Republikanci su očekivali da će se to desiti, a pojedini krive bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, takođe republikanca, za to što „crvenog vala“ nije bilo. Podsjećamo, Tramp je juče, 16. novembra, obznanio da će se na sljedećim izborima kandidovati za predsjednika SAD-a.

Neočekivano dobri izborni rezultati demokrata politički su osnažili predsjednika Bajdena. Ranije je najavljivao da se namjerava ponovo kandidovati za šefa države, a ta mogućnost je nakon izbora za američko zakonodavno tijelo, koji se nazivaju i međuizborima (midterm), još veća. Ovi izbori odražavaju da li su građani (ne)zadovoljni radom predsjednika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest