MANS POZIVA: Viši sud da obrazloži prihvaćanje jemstva za Lazovića

Pravnici poručuju da u slučaju prihvatanja jemstva za Petra Lazovića nije prekšen Zakon o krivičnom postupku, dok iz MANS-a problematizuju promjenu odluke u krakom roku, a od Višeg suda traže obrazloženje.

Samo dvije sedmice nakon što je odbijena, garancija od preko milion i 200 000 eura bila je juče prihvatljiva Višem sudu kao jemstvo za slobodu Petra Lazovića.

Takva odluka koja je  uslijedila nakon puštanja iz pritvora nekad prve žene sudstva Vesne Medenice izazvala je oštre reakcije u javnosti.

Ipak, struka kaže da u slučaju prihvatanja jemstva nije prekršen Zakon o krivičnom postupku.

“I za tu vrstu krivičnih djela moguće je prihvatati jemstvo kao i za lakša krivična djela. Možda mi u praksi crnogorskih sudova nijesmo navikli, ali to ne znači da to nije dozvoljeno i da zakon to ne propisuje ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i šire”, kaže advokat Veselin Radulović.

U MANS-u problematizuju promjenu odluke u krakom periodu i traže njeno obrazloženje od Višeg suda.

“Interes javnosti je da zna koje su se to okolnosti promijenile koje su motivisale vijeće Višeg suda da promijeni odluku i da te dvije osobe budu puštene da se brane sa slobode i kako je ta pravo rađena procjena rizika, koja je dovela do toga da on više ne postoji rizik od bjekstva”, poručio je Dejan Milovac iz MANS-a.

Za teško krivično djelo, kakvo je šverc narkotika, podsjeća Radulović, morala je biti založena ovako vrijedna imovina koja je prema pisanju medija sada uvećena na milion i 600 hiljada eura.

“Druga je strana koju čujemo u javnosti, a to je porijeklo te imovine, ali to nje smetnja sudu jer sud ne može po službenoj dužnosti to utvrđivati niti preduzimati bilo kakve mjere. Tužilaštvo je moralo ako je postojala sumnja da je stečeno kriminalnom djelatnošću da se imovina zamrzne”, naveo je Radulović.

Imovina Zorana Lazovića i njegove porodice predmet je istraživanja Agencije za sprečavanje korupcije, a analiza koju je radio MANS pokazuje da ona ne korespondira sa zvaničnim prihodima.

“Ukoliko finansijska istraga kasnije i nalazi Agencije za sprečavanje korupcije pokažu da su dozvolili da se sloboda za osumnjičenog Petra Lazovića „kupi“ imovinom za koju postoji stepen sumnje da je stečena kriminalom, što je nedopustivo i što otvara prostor za sumnju da je Viši sud imao u vidu neke druge okolnosti kada je donošenje presude u pitanju”, poručio je Milovac.

Ipak, odluka o jemstvu nije pravosnažna. Iz Specijalnog državnog tužilaštva su saopštili za TVCG da će uložiti žalbu na odluku sutkinje Suzane Mugoše, a dok se sud ne izjasni o njoj Petrar Lazović ostaje u istražnom zatvoru u Spužu.    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest