Резултати шведског модела поразили критичаре

Гамла стан, стари део Стокхолма, у октобру

Шведске компаније су објавиле информацију о добити за други квартал, који је превазишао очекивања тржишта. Иако су критичари пронозирали економски крах државе, шведски бизнис је избегао банкрот, пише „Financial Times“.

„Скоро свака компанија је имала веће приходе него што смо очекивали“, рекао је Есборн Лндевал, аналитичар шведске банке „СЕБ“. Од телекомуникационог гиганта „Ериксон“ до произвођача беле технике „Електролукс“ показују добре резултате. Шведска није хтела карантин и ово је епилог те одлуке.

Једна од највећих банака у земљи „Шведбанка“ је објавила добит за други квартал од шест милијарди круна (683 милиона долара), што је мало мање у односу на исти период прошле године. Велике компаније, које су почетком кризе у „Шведбанк“ долазили по кредите, сада их гасе.

Шведске компаније се деле на те које су орјентисане на унутрашње тржиште и на извоз. Прве су више добиле због одсуства карантина, друге су више изгубиле због смањења потражње. Мартин Лундштет, генерални директор „Волво“ је рекао, да је пад продаје од 38 процената „без преседана“.

Економисти прогнозирају, да ће се бруто домаћег производа Шведске смањити за пет процената, ако упоређујемо са Норвешком и Данском, али ће проценат бити мањи ако поредимо са Италијом, Великом Британијом или Француском.

Шведска влада је од почетка одлучила да не уводи карантин због пандемије вируса корона. У држави нису забрањивали рад државних институција и одлазак ван граница земље. Оваква одлука је довела до великог броја оболелих у односу на друге државе региона. Влада је ову одлуку објаснила жељом да спасу економију земље.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial