Ровчанин: Потписан уговор за израду идејног рјешења топлификације Пљеваља, радови у априлу

Вријеме читања 2 минута

Топлификација Пљеваља, за чиста и топла Пљевља-изградња примарног топловода од ТЕ до града”, и други пројекат  “Еколошка реконструкција ТЕП-а” су динамички координисани,и  грађани ће убрзо моћи видјети  на терену припремне и извођачке радове већ у марту-априлу мјесецу 2022.године, поручио је извршни директор Електропривреде (ЕПЦГ) Никола Ровчанин.

Како је навео, јуче је потписан уговор за израду Идејног рјешења за пројекат “Топлификација Пљеваља, за чиста и топла Пљевља – изградња примарног топловода од ТЕ до града”, са чим се пројекат на који се чека 30-так година напокон реализује. 

  – Први корак је  израда Идејног решења  са  коначним избором техничког решења извођења примарног  топловода. Идејно решење подразумјева техно-економску анализу свих досадасњих концепата тј. пројеката и студија, и коначни избор трасе магистралног топловода у складу са најважнијим параметрима( УТ условима,техничким услови изградње,трошкови експропријације,избор цјевовода,трошкови експлоатације и одржавања, и развоја будућих фаза топлификације).Након израде ће се у складу са законским прописима урадити и ревизија Идејног решења, и Елаборат о процјени утицаја на животну средину – нагласио је Ровчанин.

Како је објаснио, рок за израду Идејног решења је 45 дана,што значи да ће до краја фебруара мјесеца  пројектант доставити коначно решење које ће се у законској процедури ревидовати.

 – Поступак ангажовања пројектантске куће за ревизију са потребним искуством у овим пословима је у току,и они ће због што квалитетнијег рада,а и динамичких рокова бити од почетка укључени у техничку ревизију и контролу  избора параметара топлотног режима,и трасе топловода. Ово је најважнији технички дио цјелокупног пројекта ,и на њему осим ангажованог пројектанта који има сараднике са потребним лиценцама за послове из ове области,и захтјеване сараднике са референцама из области пројектовања сложених инжењерских послова, раде и два стручна тима за пројекте Топлификације прве Еколошке реконструкције – додаје он.

Како истиче, додатно су ангажовани стручни консултанти(Машински факултет Београд), што све гарантује завидну озбиљност и приступ овом пројекту. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest