RUSI NAJAVILI „ŠAHMAT“ I ŠOKIRALI SVET! Najmoćnije američko oružje uskoro dobija žestoku konkurenciju! (VIDEO)

Foto: Jutjub printskrin/Defence Simplified
Prvi prototip ruskog jednomotornog lovca „Šahmat“ mogao bi da bude napravljen do kraja 2025. godine, izjavio je potpredsjednik Vlade Rusije, ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Takođe je kazao da su za ruski laki lovac pete generacije zainteresovani strani kupci, ali nije otkrio o kojim zemljama je riječ.

– Ima zainteresovanih strana. Mogu da kažem da smo za dvije godine prikupili zahtjeve i unijli određene izmjene u projekat kako bi bio maksimalno prilagođen zahtjevima kupaca koji su zainteresovani za jednomotorni avion – precizirao je Manturov.

Kako je dodao, korekcije se tiču komponenti, sistema upravljanja i avionskog naoružanja lovca. Manturov je pojasnio da se razgovara i o pitanju moguće saradnje sa stranim kompanijama, ali da će se lovac u bliskoj budućnosti proizvoditi, prije svega, u Rusiji.

„Šahmat“ je prvi jednomotorni avion pete generacije u Rusiji. Proizvođač je kompanija „Suhoj“, deo Ujedinjene avio korporacije „Rosteh“. Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ (Su-75) održana je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS u Rusiji, kada je predstavljen prototip, da bi potom bio prikazan i na međunarodnoj izložbi „Dubai eršou“. Prilikom njegovog projektovanja korišćena su rešenja sa borbenog aviona Su-57. Spolja gledano dva aviona veoma liče, ali će „Šahmat“ biti mnogo lakši zahvaljujući jednom motoru.

Smatra se da će ruski stelt lovac sa veštačkom inteligencijom, brzinom od skoro dva maha kilometara na sat i borbenim radijusom od 3.000 kilometara predstavljati konkurenciju američkim lovcima F-35.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest