SAD traže od Kosova* da ne počinje sa kaznama i da se hitno formira Zajednica

Smatramo da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i zabrinuti smo da to ima potencijal da dodatno podigne tenzije na terenu, kazao je Hovenije

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenije pozvao je vladu Kosova da hitno otpočne pregovore za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Predlog za Zajednicu mora biti na stolu – rekao je Hovenije u razgovoru sa novinarima u Prištini, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovorio je i na pitanje o tome da li bi Zajednica mogla biti nešto kao entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini rekavši da „to nije prikladno, niti poželjno s obzirom na to kako bi Zajednica funkcionisala na Kosovu“.

„Odluka vašeg Ustavnog suda daje neke parametre koji osiguravaju da to ne bude slučaj. Postoji mnogo načina na koje vlada Kosova može da ispuni ovu obavezu u koju je ušla, a da se izbjegne situacija kakva je u slučaju Republike Srpske.“

On je takođe pozvao vladu Kosova da za deset mjeseci odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na tablice sa oznakama RKS (Republike Kosovo).

Vlada Kosova ne bi trebalo da počne sa kažnjavanjem vozača koji voze automobile sa srpskim tablicama, kaže ambasador koji je ovo tražio direktno od vlade.

Hovenijerovi komentari uslijedili su pet dana nakon što su predstavnici Srba napustili institucije Kosova, uključujući i parlament i vladu.

„Smatramo da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i zabrinuti smo da to ima potencijal da dodatno podigne tenzije na terenu.“

„Odluka vlade i sam proces su u skladu sa Briselskim sporazumom, ali mi smo od početka izražavali zabrinutost oko načina na koji će se ona implementirati. I dalje smo zabrinuti, što je postalo još izraženije u trenutnim okolnostima, pa tražimo od vlade da ne nastavi sa ovim planom koji je iznela početkom mjeseca.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest