Саопштење поводом 3.маја-дана слободе медија

Удружење локалних штампаних медија Црне Горе и Саморегулаторни Савјет за локалну штампу, поводом 3. маја међународног Дана слободе медија упућује честитке свим колегама, медијским посленицима са жељом да новинарска професија увијек буде слободна, а одштампана, објављена и изговорена ријеч правовремена, тачна и истинита.

Истовремено подсјећамо да је обавеза државе Црне Горе и институција везаних за рад медија да његују отворен и транспарентан однос према свим медијима, па и према локалним штампаним, који су у значајном мјери запостављени у односу на друге. То би требало да буде и у интересу јавности , односно свих грађана Црне Горе, јер су ти медији изузетно значајни за локалне средине у којим егзистирају, али истовремено се подразумијева и њихова одговорност у медијском извјештавању, професионалним стандардима и поштовању новинарског кодекса.

Свјесни смо да посредством медијске саморегулације, као медијски професионалци требамо да учинимо заједнички напор на успостављању добровољних уређивачких смјерница и поштовању истих кроз процес учења који је доступан јавности, а сви медији и не само локални, требају да прихвате свој дио одговорности за квалитет јавне ријечи уз потпуно очување новинарске и уредничке аутономије у њеном обликовању.

Дакле, право на слободу мишљења и изражавања, као темељно људско право и основ демократије треба да континуирано унапријеђујемо и поштујемо, али смо исто тако у обавези да поштујемо темељне принципе наше професије и етичких стандарда саморегулације у јавном интересу.

У том духу, на Свјетски дан слободе медија, 3. мај, указујемо још једном на важност новинарске професије и објективног и професионалног извјештавања, као снажног доприноса изградњи и очувању демократије, као базичног принципа интеграција и европског система вриједности, уз подсјећање да новинари посао могу обављати професионално само ако раде у сигурном окружењу, без притисака, напада и било ког вида цензуре, у условима пуне економске независности и финансијске стабилности.

Подгорица,03.05.2020.године УО Удружења локалних штампаних медија
УО Саморегулаторног Савјета за локалну штампу

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest