SI: Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom i ovaj kurs ostaje nepromenjen, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping tokom neformalnog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski lider, koji je juče doputovao u trodnevnu državnu posjetu Rusiji, sa Putinom je razgovarao u formatu tet-a-tet, potom i na večeri, a razgovori su trajali četiri i po sata.

Šefovi dvije države razgovarali su o bilateralnoj saradnji i situaciji u Ukrajini, kao i o planu koji je predložio Peking za rešavanje sukoba u Ukrajini.

– Dvije zemlje, kao najveći susjedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, jedna drugu smatraju prioritetom u svojoj diplomatiji i spoljnoj politici – istakao je Si, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi agencija RIA Novosti.

Naveo je da je Kina uvijek vodila nezavisnu spoljnu politiku i da je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine, zasnovan na sopstvenim fundamentalnim interesima i opštoj tendenciji svjetskog razvoja.

Si Đinping je naglasio da „opšti kurs jačanja strateške saradnje Kine i Rusije ostaje nepromjenjen“.

– I Kina i Rusija ulažu napore da sprovedu nacionalni razvoj i preporod, obe zemlje podržavaju multipolarnost svijeta i promovišu demokratizaciju međunarodnih odnosa – kazao je kineski lider.

Si je naveo da je Kina spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja ukrajinskog pitanja.
Kinesko ministarstvo navodi da su strane temeljno razmijenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Si je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvijek rešavani dijalogom i pregovorima.
Podsetio je da je Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rešenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija.
Si Đinping je napomenuo da što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.

pogled.me/novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest