Симбол борбе против зла и силе небеске: Данас је Аранђеловдан

Вријеме читања 2 минута

Према књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим дјеловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст

Aranđelovdan
Св Архангел Михаилo

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан. Ове године СПЦ овај празник дочекује у великој тузи, јер је јуче у Господу уснио његова светост патријарх српски Иринеј, а прије 20 дана упокојио се митрополит црногорско-приморски Амфилохије. 

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра по новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мјерећи им добра и зла дјела, слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом, и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“.

На грчком језику ријеч „архи“ значи главни, први, а „ангелос“ значи вјесник, анђео.

Према књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим дјеловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Црква процјењује да је Аранђеловдан као слава, по броју вјерника на другом мјесту, послије Светог Николе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest