Чистка ДПС кадрова у Тивту: Општина дала отказ већини тиватских ДПС руководилаца

Нова Одлука о интерној организацији Општине Тиват којом је драстично редукован број општинских секретаријата и служби, данас је објављивањем у Службеном листу Црне Горе, ступила на снагу

Нова Одлука о интерној организацији Општине Тиват којом је драстично редукован број општинских секретаријата и служби, данас је објављивањем у Службеном листу Црне Горе, ступила на снагу.

Будући да су органи којима су они до сада руководили укинути, реорганизовани у друге или преименовани, самим тим је створен и правни основ да се нова тиватска локална власт „захвали на сарадњи“ и готово свим досадашњим ДПС руководиоцима који су били на челу тих органа током управе бившег градоначелника Синише Кусовца (ДПС).

Тако су данас отказе формално добили готово сви досадашњи ДПС секретари секретаријата: за финасије и локалне јавне приходе Рајка Јовићевић, за инвестиције, уређење простора и одрживи развој Марко Петричевић, за културу и друштвене дјелатности Дубравка Никчевић, за општу управу Тамара Фуртула, за туризам и предузетништво Петар Вујовић, за младе, спорт и социјална питања Дарка Огњановић. Једини изузетак је секретарка за имовину Рита Митровић које ће као вд. у догледно вријеме, како „Вијести“ сазнају, остати на челу органа који ће се бавити имовинско-правним заступањем Општине.

Некима од смијењених досадашњих општинских високих функциинера градоначелник Жељко Комненовић (НП) и његови најближи сарадници понудили су да остану у Општини на неком од ниже позиционираних мјеста, али су то сви они одбили, са изузетком Петра Вујовића који се, наводно, још премишља.

До истека уговора на прољеће наредне године на свом мјесту остаће и главна администраторка Марија Сијерковић (ДПС). Нова власт је претходно већ именовала Јелу Мрдак (ДПС) коју је бивши градоначеник Кусовац „држао на леду“, за руководитељску Службе интерне ревизије, гдје је радила и у претходне четири године.

По до данас важећој организацији коју је направила администрација бившег градоначелника Кусовца, Општина је имала 16 сегмената: осам секретаријата, шест служби, Управу за инспекцијске послове и Комуналну полицију. Након објаве у Службеном листу, нову организацију локалне управе Тивта чиниће укупно 12 секретаријата, служби и дирекција. Нова власт ће већ у понедјељак именовати вршиоце дужности челника нових општинских органа и служби, а онда ће они направити нове интерне систематизације тих органа и одредити неопходан број запслених који ће остати да у њима раде.

Нови челници Тивта раније су саопштавали да су у Општини, након што су ДПС-СД и ХГИ изгубили локалне изборе 30. августа, затекли чак 202 запослених, што је више него два пута већи број радника него што их је Општина имала прије четири године.

Како се тада чуло, између 20 и 30 одсто њих је чисти технолошки вишак и продукт неселективног партијског запошљавања које су ДПС, СД и ХГИ спроводили у протекле четири године. Нова управа је одмах раскинула, како су казали, 14 незаконито склопљених уговора о привременим и повременим пословима, а које је власт бивпег градоначелника Кусовца склопила пред саме изборе или непосредно након њих. Обуставјени су и сви тада актуелни огласи за нова запошљавања и најављено даље отпуштање технолошких вишкова након израде нове одлуке о организацији рада Општине и завршетка нове систематизације.

Из тиватског ДПС-а данас су оцијенили да је нова власт у Тивту “након само два мјесеца своје владавине, пала је на првом тесту поштења и досљедности у испуњењу својих предизборних обећања и показала је право лице”.

“Опијени снагом моћи која им је незаслужено припала, па и сами нијесу још свјесни како и што треба да раде, почели су ‘чистку по дубини’. У сусрет празнику града ‘обрадовали’ су секретаре и директоре органа и служби, директном најавом да од данас више не рачунају на њих, јер нијесу политички подобни, упркос чињеници да се ради о професионалном и стручном кадру. Узгред, да подсјетимо да секретарима и директорима органа и служби нијесу истекли мандати на које су изабрани. Шта је то него очигледни атак на законитост и владавину права, политички реваншизам и осветољубивост”, саопштили су из ОО ДПС напомињући да је на дјелу “невиђена чистка коју спроводи нова власт, како би довела њима подобне кадрове и испунила предизборне коалиционе договоре назови “грађанске листе” о подјели одговарајућих мјеста.”

“Врши се бескрупулозно разрачунавање са кадровима који су криви само зато што су постављени за вријеме власти ДПС-а… Овакво понашање нове власти је директан атак на општински буџет, над чијом судбином ових дана у континуитету плачу, јер елементарно угрожавање темељних права из области радних односа не може проћи без судског епилога и трошкова по основу накнаде зараде и судских трошкова који нијесу мали”, поручили су из те опозиционе партије наглашавајући да је “ДПС као најјача и најорганизованија партија ангажовала адвокатску канцеларију, односно правни тим, који ће помоћи нашим члановима који су на овакав бескрупулозни и незаконити начин разријешени функција, да остваре правну заштиту.”

ДПС је нову тиватску власт оптужила да искусне и способне кадрове које је претходна власт града оставила у Општини, из политикатнтских разлога жели да замијени својим кадровима “који немају, прије свега, одговарајућу стручну спрему, искуства у раду локалне управе, положене испите за рад у државним органима, сертификате за рад на рачунарима”. Тврде и да су неки од таквих тек након што су НП, БГ и ГБ дошли до већине на изборима, ступили у редове тих листи и да сада “помало “волонтирају” у Општини и неформално дијеле савјете, поред стручног кадра који је још у пуном мандату.

“Овом приликом отворено питамо руководство Општине како то и по ком основу једна група људи, која није запослена у Општини, активно учествује у изради предлога буџета за наредну годину, преузима улогу фацилитатора на јавним расправама о буџету, координира радом трезора и врши увид у документацију трезора, изиграва измишљену улогу савјетника предсједника у Привредном савјету Општине“, саопштили су из ДПС-а.

„По ком основу различита незапослена лица раде на Одлуци о организацији и начину рада локалне самоуправе, а самим тим и на изради систематизација за органе Општине? Је ли тај ангажман требало покрити одговарајућим уговорима? Ова дружина се као духови, бесправно и нелегитимно, креће кроз зграду Општине и активно учествује у извршној власти без икаквог правног основа. Зашто поједине особе, док сакупљају потребну документацију за именовање на мјесто руководиоца органа, активно учествују, већ сада у раду тог истог органа? Њихово ангажовање правдате неким измишљеним волонтеризмом, чиме невољно признајете, да немају потребну школску спрему и не испуњавају потребне услове јер да то имају већ би били именовани као вршиоци дужности секретара. Не чудимо се предсједнику општине којему то није познато па је разумљиво зашто овакве потезе не ради сам, иако на то има право, већ му треба морална и стручна потпора у лику свезнајућег потпредсједника.”- поручили су из ДПС-а питајући СДП која власти коалиције грађанских листи НП-БФ-ГБ даје већину у локалном парламенту, “гдје је та контрола коју су помпезно најавили” и “да ли се тај коалициони партнер прави слабовид или намјерно не реагује на оваква кршења закона”.

“Ако ће на овај начин вршити контролу над радом својих квази коалиционих партнера, онда је поштеније било ставити потпис на Споразум и отворено одобравати овакве нелегитимне потезе”, истичу из ДПС-а.

(Вијести)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial