Еуропол: Син Зорана Лазовића из полиције слао слике Радоју Звицеру!

“Активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Љубо Миловић, чланови су кавачког клана укључени директно у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију. Такође, Петар Лазовић и Љубо Миловић су били укључени у шверц оружја у име кавачког клана. У исто вријеме, Лазовић и Миловић, у име кавачког клана, раде и шверц цигарета. Претпоставка је да Љубо Миловић посједује непознати банковни рачун са износом од 48 милиона еура зарађених управо шверцом кокаина”, дословно пише у документу Еуропола.

“Службеници полиције Петар Лазовић (32) и Љубо Миловић (32) чланови су криминалног клана Кавач. Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције“, кључни су закључци наведени у документу агенције Европске Уније за спровођење закона, Еуропол, у који је портал Либертас имао увид.

Тај документ, са транскриптима комуникација њих двојице са шефом кавачког клана Радојем Звицером, Вељком Беливуком, Марком Миљковићем и другима, црногорско тужилаштво и полиција добили су од Еуропола у јулу прошле године и, до данас, није познато да су Лазовића и Миловића, али ни друге полицајце, из те двије државне институције позвали на одговорност.

“Требало би истражити и умијешаност полицајца Ениса Баковића, а у вези са обавјештењем Интерпола и улоге Тамаре Звицер (супруга Радоја Звицера). Треба, такође, идентификовати и остале споменуте службенике полиције зване “Тигар, Ацо, Слободан и Ранко”, јер су сви они имали специфичну улогу када је ријеч о заштити припадника клана Кавач и откривању осјетљивих оперативних података. “Тигар“ је особа која је од Звицера примила, као поклон, илегално оружје, а био је и корисник блиндираних аутомобила које су, највјероватније, купили припадници клана Кавач, такође, на поклон“, препорука је Еуропола црногорском тужилаштву и полицији.

“Активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Љубо Миловић, чланови су кавачког клана, укључени директно у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију. Такође, Петар Лазовић и Љубо Миловић су били укључени у шверц оружја у име кавачког клана. У исто вријеме, Лазовић и Миловић, у име кавачког клана, раде и шверц цигарета. Претпоставка је да Љубо Миловић посједује непознати банковни рачун са износом од 48 милиона еура зарађених управо шверцом кокаина“, дословно пише у документу Еуропола.

У истом документу се наводи да је Петар Лазовић, у више наврата, размјењивао оружје са Радојем Звицером.

“Због њиховог пријатељства, Лазовић даје Звицеру нелегално оружје као поклон, што му овај узвраћа на исти начин, поклањајући му нелегално оружје. Након једног састанка у тужилаштву и предложене акције, Петар Лазовић је обавијестио Звицера о осумњиченима за које је планирано да буду ухапшени сљедећег јутра и чак је послао слику из тужилаштва на основу које се могао виђети тужилац Саша Чађеновић са полицајцем Мићком Жижићем. Петар Лазовић је другим видовима комуникације био и у контакту са Николом Јаничићем, који је очигледно, такође, био полицијски службеник. Лазовић је скриншотове комуникације са Јаничићем, такође, просљеђивао директно Звицеру користећи апликацију СКY“, наводи се у документу.

Еуропол у свом налазу тврди да се “не може потврдити да је Никола Јаничић био умијешан у било какве криминалне активности“.

“Оно што се може потврдити је да је Никола Јаничић, на захтјев Петра Лазовића, увијек достављао осјетљиве оперативне податке. Предстојећа истрага требало би да буде усредсријеђена на то да ли је Јанићић имао сазнања да је Лазовић просљеђивао осјетљивије податке припадницима кавачког клана, конкретно Звицеру“, савјетује Еуропол.

У том докумету пише и да се “не може потврдити да је Мићко Жижић био умијешан у било какве криминалне активности“.

Исто као и за Јаничића, Еуропол савјетује да се истрагом утврди да ли је Жижић знао да Лазовић просљеђује осјетљиве оперативне податке шефу кавачког клана.

“Као особа која је сакрила неке информације од свог шефа Дејана Кнежевића спомиње се Мићко Жижић – Жиле, а на основу инструкција Зорана Лазовића, оца Петра Лазовића“, пише у документу.

Еуропол наводи и да је, наводно, “Петар Лазовић био у свакодневном контакту са Звицером и обавјештавао га о свему што је договорено у полицији, на састанцима са тужиоцем, о планираном акционом дану, гђе је распоређен ИМСИ хватач, коју врсту возила користи полицијска надзорна јединица итд“.

Зоран Лазовић био је, до 1. марта 2021. године када је смијењен, шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције. Његов син, Петар, запослен је у Агенцији за националну безбједност, али је радио у Сектору криминалистичке полиције и шеф му је био Милорад Жижић. Енис Баковић је био помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције и смијењен је истог дана када и Лазовић.

Вељко Беливук и Марко Миљковић, наводни шефови београдског огранка кавачког клана, ухапшени су у фебруару 2021. године због сумње да су организовали криминалну групу коју српско тужилаштво терети за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање. У међувремену су оптужени за још два убиства.

Тужилаштво Србије сумњичи њих двојицу и њихову криминалну организацију да су жртве преваром намамљивали, мучили и убили у београдском насељу Ритопек. Њихова тијела су, према оптужници, комадали, потом снимали и фотографије слали супарничком клану, а онда мљели у месарском млину и бацали у Дунав.

Радоје Звицер, наводни оснивач и један од вођа кавачког клана, за који се везују трговина наркотицима, убиства и бројна друга кривична дјела, након хапшења групе Вељка Беливука и Марка Миљковића у фебруару прошле године, налази се у бјекству. Потјернице за њим расписале су и Црна Гора и Србија.

Прес

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest