Скупштина: Сајбер упаде успјешно неутралишемо

Информациони систем Скупштине није претрпио штету на подацима изузев недоступности појединих сервиса у горе наведеном периоду (викенд 20 – 21. 8). О инциденту је сходно процедурама, обавијештен национални ЦИРТ тим

Скупштина Црне Горе саопштила је данас да је „правовременом реакцијом Одсјека за информационо комуникационе технологије Скупштине, ширење крипто вируса је заустављено, а систем повраћен из сигурносних копија које се редовно раде“.

Из Скупштине су реаговале на наводе појединих медија да хакерска група „Куба рансомвер“ тврди да има податке из Скупштине Црне Горе.

„Сајбер напад на серверску инфраструктуру Скупштине Црне Горе детектован је 20. августа 2022. године у 00:52:34. Правовременом реакцијом Одсјека за информационо комуникационе технологије Скупштине, ширење крипто вируса је заустављено, а систем повраћен из сигурносних копија које се редовно раде (бацкуп система)“, навели су из Скупштине.

Како кажу, систем је у пуном капацитету успостављен у недељу у 21. 8. 2022 године у 23.58.

„Информациони систем Скупштине није претрпио штету на подацима изузев недоступности појединих сервиса у горе наведеном периоду (викенд 20 – 21. 8). О инциденту је сходно процедурама, обавијештен национални ЦИРТ тим“.

„Ни у једном тренутку (осим викенда субота 20. 8 – недеља 21. 8) интерни систем Скупштине Црне Горе није био у оффлине режиму и функционише стабилно у пуном капацитету. Web портал Скупштине Црне Горе цијело вријеме је радио у пуном капацитету и ни у једном тренутку, (укључујући и викенд субота 20. 8 – недеља 21. 8) није био недоступан“, истичу из Медијског тима.

Наводе да се „Сајбер активности, којима је у овом тренутку изложена скупштинска ИТ инфраструктура, уз појачани надзор, успјешно неутралишу.“

„Имајући у виду да се у наведеном тексту између осталог тврди де је хакерска група у посједу „финансијских докумената, кореспонденције са банкарским запосленицима, пореских документа, биланса стања…” желимо посебно истаћи да су сва финансијска документа, као и зараде јавних функционера Скупштине Црне Горе, те спроведене јавне набавке Скупштине Црне Горе, јавно доступни на web порталу Скупштине Црне Горе, а Скупштина Црне Горе их објављује и у отвореном “опен дата” формату. Надаље, све финансијске трансакције Скупштине Црне Горе, врше се преко Државног трезора – министарства финансија Владе Црне Горе“, подсјећају у саоптењу.

Подсјећају да је „Парламент Црне Горе, између осталог захваљујући објављивању свих својих финансијских информација и у отвореном формату, проглашен за најтранспарентнији законодавни дом на простору бивше Југославије, укључујући и државе Европске уније, Словенију и Хрватску.“

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest