Снус лако доступан тинејџерима, надлежни не знају откуд у продаји

Дувански производ необичног имена “Снус” може се купити на тафикама у Подгорици. Мала паковања бијелог праха купују углавном тинејџери. Упакован је у пластичну кутију, као жваке или бомбони, а кошта непуних пет еура. Забава за тинејџере, главобоља за родитеље, који не знају како да реагују, јер на питање откуд у слободној продаји код нас, ни надлежни немају одговор.

Када је малољетни син Лидију Јанковић питао за мишљење и дозволу да проба снус који користе сви другари из одјељења, имала је хиљаду питања.

“Ја сам била запрепаштена кад ми је описао шта је то, стави се на горњу усну и лицка се и послије тога су лагани. А тај израз лагани указује да је опојна дрога,то је снус од један до осам се рангира,узима се прво један, јер од јачег се повраћа, па да се навикну, значи неки облик дроге”, казала је Јанковић.

Након разговора и шока, Лидија је кренула у потрагу за снусом, али безуспјешно. Више среће смо имали ми, јер смо већ након обиласка неколико трафика, успјели да га купимо.

Није дрога, а није ни цигарета. Ријеч је мљевеном дувану који је пакован у минијатурне кесе налик онима за чај и миришу на еукалиптус. Лако доступан и популаран међу тинејџерима.

Дуванске компаније су произвели снус као новију врсту дувана, здравију за одвикавање од дувана, али искуства показују да није здравији, да је производ који садржи никотин и изазива зависност и друге супстанце које доводе до компликација у организму”, казала је Агима Љајевић из Института за јавно здравље.

Високе концентрације никотина највише утичу на зубе и респираторне органе, а посебно на младе у развоју.

“Он доводи до поремећаја у усној дупљи и за кратко времена доводи до промјена зуба и усне дупље али и на другим органима, ларинг, желудац и удаљенији органи”, наводи Љајевић.

И док га млади користе из забаве, несвјесно постају зависни. То упозорење је и на кутији коју купите.

“Никотин изазива зависност као хероин, треба и продају и нуђење спровести под контролом и ограничити употребу ових пороизвода”, казао је Љајевић.

Исто мисли и мајка тинејџера који је био у недоумици да ли да проба снус.

“Не можемо све пустити низ воду, то се узима без контроле. Ако се узима као жваке ко контролише”, пита се Јанковић.

Полиција не. Како су рекли, није у њиховој надлежности. Док се код нас купује на трафици, снус је у свим државама ЕУ забрањен, осим у Шведској у којој се производи.

РТЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest