Spajićev partner ismijava 30. avgust! Vuksanović: Ja razumijem njihove frustracije

Proces formiranja vlade ima neko svoje drugo poluvrijeme, na koje Crna Gora nije navikla,  izjavio je predsjednik Hrvatske građanske alijanse (HGI) Adrijan Vuksanović u jutarnjem programu TV7.

– Kao što smo svjedoci, ovaj proces, dugo već traje, netipično za naše prilike. Dinamično je, turbulentno, uz jednu dozu neizvjesnosti, ali to je dio onoga što se zove demokratija. Pred nama je još neko određeno vrijeme koje moramo proći i izgraditi se u onom institucionalnom, ali i u onom drugom smislu –  rekao je Vuksanović.

On ističe da u posljednje vrijeme ima onih koji žele 49 poslanika koji bi podržali 44. Vladu i to pravdaju određenim zakonima za koje postoji potreba tolikog broja ruku u zakonodavnoj vlasti, aludirajući na tri petine, izglasavanje u domenu sudstva, zatim reformu izbornog zakonodavstva.

– Zna se šta je potreban broj od te većine kako bi se formirala buduća Vlada. Ima puno spekulacija i svega ono što prati proces pregovaranja, ali nekad mi se čini da oni koji prizivaju broj 49, da im to samo služi da se zaklone od mogućih medijskih i paramedijskih udara onih koji su svjesni da neće biti dio ni one grupe poslanika od 41, odnosno da neće participirati u budućoj izvršnoj vlasti” – istakao je Vuksanović i poručio da će naredni period dati odgovore na sva pitanja.

Vuksanović je ocijenio besmislicom tezu da je u toku “izdaja” izborne volje od 30. avgusta.

-Tom logikom onda nije trebalo ni ići na izbore 11. juna ove godine. Neko drugi bi se mogao pozivati na izbornu volju iz 2016. ili 2012. godine. Nema tu nikakve izdaje. U Crnoj Gori imate novu političku raspodjelu, shodno tome se i razgovara i pregovara da se formira nova Vlada, ali očigledno je da postoji i oni kojima vrlo teško padaju opozicioni redovi i to su isti oni koji su za suverenistički blok govorili da bi po svaku cijenu uradili samo da ostanu na pozicijama vlasti. Vidite da su zapravo oni takvi, ali ja razumijem njihovu frustraciju. Ono što bi bilo ljekovito za tu istu frustraciju je da možda izvrše redukciju određenih stavova, principa, vrijednosti. Očigledno da nisu komplementarni gotovo ni sa kim na političkom polju Crne Gore – zaključio je Vuksanović.

Borba.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest