Србија: Већи порези под Синишом Малим него под Турцима

Министар финансија Синиша Мали гостовао је 17. новембра у емисији „Усијање дана“ на телевизији Курир. Том приликом је изнео велики број нетачних информација на рачун радника на интернету обмањујући целокупну јавност Србије.

Речима Синише Малог:

– „Пореска управа је била веома фер и коректна и најавила контролу пореза за фриленсере. Очекујем и од њих да своје обавезе измире. Свако у уређеној држави мора да плати порез, после можемо да разговарамо да ли закони могу да се мењају,а ово су закони из 2001. и 2003. Највећи број фриленсера се организовао да буду предузетници, који плаћају 10% пореза. „
https://www.facebook.com/sinisa.malii/posts/768815183671607

Ова изјава је изазвала бурне реакције на интернету. За сада су два удружења реаговала на изјаве министра финансија. 

Удружење радника на интернету, uri.rs

Удружење радника на интернету је још 10.ог новембра предало председници Владе и министру финансија захтев за хитан пријем представника Удружења радника на интернету у вези са јавним позивом Пореске управе на самоиницијативно подношење пореских пријава физичких лица која су уплате примала из иностранства и отпочињањем преговора око будућег правног статуса и начина опорезивања радника на интернету. Нису добили одговор на своје захтеве. Након синоћњег гостовања министра финансија на ТВ Курир, Удружење радника на интернету се обратило јавности говорећи да је свака реченица министра о радницима на интернету била нетачна. Цитирамо:

1. Није тачно да је већина радника на интернету платила порез и доприносе. Пореска управа је у саопштењу навела да 99,7% физичких лица чије је рачуне проверавала није платило порез. Питамо министра финансија одакле му изнете информације.

2. Није тачно да је наша држава, како министар каже, исто као и друге земље, прописала јасно и фер опорезивање фриленсера, и да порез износи 10%! Не знамо на кога он тачно мисли. Предузетници регистровани као паушалци плаћају порезе и доприносе у зависности од делатности и локације, од 100  до преко 300 еура. Колико год да зарађују, овај износ је фиксан. 

3. Није тачно да је Пореска управа на време упозорила раднике на интернету да измире своје обавезе. 13. октобра објавила је на својој Facebook страници, а потом на вебсајту позив физичким лицима да поднесу пореске пријаве и плате порез на приливе из иностранства. У контролу девизних рачуна је кренула још јуна месеца и већ донела пореска решења у којима налаже да се плате порези и доприноси са каматама за 5 година уназад, што је 80% од свега зарађеног.

Како је објавило Удружење радника на интернету, Пореска управа је средином октобра од банака у Србији захтевала да јој до краја октобра доставе извештаје о свим трансакцијама на девизним рачунима физичких лица. Извештај обухвата период од јануара 2016. до октобра 2020. године.

Такође, Удружење радника на интернету је на својој страници већ указивало на нерегуларности у поступцима који су већ покренути. То су, између осталих, како ово Удружење наводи, повреде основних начела пореског (и управног) поступка и непотпуно утврђено чињенично стање и погрешна примена материјалног права.

Удружење Фриленсера и Предузетника Србије, ufp.rs

Удружење Фриленсера и Предузетника Србије послало је министру финансија отворено писмо, у коме, између осталог, наглашавају:

– Протекло је скоро месец дана од позива Пореске управе да сви грађани који су примали уплате из иностранства обрачунају порезе, доприносе и камате, па измире своје пореске обавезе како би избегли да се против њих подигну прекршајне и кривичне пријаве. Иако су у први план избили фриленсери, поменута најава Пореске управе односи се и на многе друге категорије грађана: на особе које су од пријатеља и рођака из иностранства примале новчану помоћ, на грађане који привремено и повремено раде у иностранству, као и на оне који годинама живе и раде ван земље, а нису одјавили пребивалиште из Србије.

– Ненадана и нагла најава Пореске управе означила је као криминалце стотине хиљада грађана Србије и запретила им милионским дуговима које нико не може да плати. Поред економских последица по фриленсере, који и у доба светске пандемијске кризе и гашења локалних послова несметано настављају са радом преко интернета и привлаче страни капитал у земљу, претња Пореске управе, уколико би се остварила, оставила би до сада невиђене последице по све слојеве друштва у Републици Србији. Стотине хиљада породица остале би без икаквих прихода и уштеђевине, а потенцијално и без крова над главом у време када се пандемија вируса корона разбуктава на светском нивоу и економије свих земаља улазе у депресију. 


Такође, Удружење фриленсера и предузетника Србије је, заједно са Удружењем за заштиту уставности и законитости и тимом „Крени-Промени”, 16.ог новембра објавило да ће потписницима своје петиције „Не уништавајте фриленсере” понудити на гласање два модела опорезивања фриленсера и након њиховог изјашњавања, одлучити који ће од њих јавно предложити Министарству финансија и Влади Републике Србије. Након гласања потписника петиције и доношења одлуке о моделу опорезивања, удружења ће организовати и јавну расправу на коју ће бити позван министар финансија Синиша Мали, а на којој ће детаљно изнети своје предлоге новог начина опорезивања. Међутим, опет, министар до сада није се обратио ниједном удружењу.

Подсећамо да оба удружења наглашавају да фриленсери желе да плате порез, али да тренутна пореска регулатива каже да фриленсери тј. слободњаци (по проценама, око 100.000 њих) на сваку уплату треба да обрачунају намете од 30 до 80%, што многе доводи у дужничко ропство. Сходно томе, дијалог између Владе и фриленсера је више него потребан. 

Нису само фриленсери на удару. Према проценама неких књиговођа, горе поменути порез ће морати да плате и сезонци и Work and Travel-овци. Додатне информације се могу наћи на https://www.youtube.com/watch?v=RZDi39B77DY

За крај, могли бисмо да цитирамо речи из чланка под називом МАФИЈАШИ СЕ ПЛАШЕ ДА ДРЖАВА НЕ ПОЧНЕ ДА ИХ ТРЕТИРА КАО ФРИЛЕНСЕРЕ са српског сатиричног вебсајта Њуз.нет :

– Србију без фриленсера није тешко замислити, али без мафије је готово немогуће.

#NeUnistavajteFrilensere

слика преузета са https://ufp.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial