Стресна времена за дјецу, нужна боља заштита

Замјенице Заштитника људских права и слобода Снежана Мијушковић каже да образовне установе и сви они који раде са дјецом имају велику одговорност за њихово одрастање и развој.

Фото: Printscreen / rtcg

“Чињеница је да су ово стресна времена за све нас посебно за дјецу и у том смислу одговор свих који раде са дјецом би требало да буде на већем нивоу, него што је то сад”, каже Мијушковић.

Каже и да дјеца свакога дана имају све више изазова и да одговор друштва и образовних служби треба да буде далеко снажнија.

Замјенице Заштитника људских права и слобода Снежане Мијушковић раније, је утврдила да поступање наставнице у ОШ “Милорад Муса Бурзан” према једном ученику није складу са циљевима образовања и васпитања, нити у најбољем интересу ученика.

“У овом конкретном случају школа је потврдила да постоји проблем, да су предузимали одређене активности да га санирају, тако да су препоруку упућене према школи шта би требало све да уради како се сличне ситуације не би дешавале. Проблем је евидентан, дијете има проблем, а на органима школе је да нађу адекватан одговор”, поручила је Мијушковић.

Охрабрује, каже, изваја министра просјете Миомира Војиновић да ће до краја истражити тај случај.

“У нашем фокусу су прије свега дјеца, али не бисмо жељели да дође до повреде било кога другог”, поручила је Мијушковић.

Коментаришући случај са Жабљака, гдје је мушкарац на игралишту ударио дјечака ромске популације, Мијушковић каже да су дјеца из те популације посебно угрожена, те да се на томе мора додатно радити.

“Слике које смо имали прилику да видимо јесу за сваку осуду и очекујемо да ће државни органи на адекватан начин одговорити”, поручила је Мијушковић.

Указала је и на проблем просјачења, гдје су жртве углавном дјеца ромске популације.

“Са жаљењем морамо констатовати да државни органи нијесу ништа урадили како би се тај проблем ријешио и на томе се мора под хитно радити”, поручила је Мијушковић.

Извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest