СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О КОРОНИ…Ово су највеће заблуде и чињенице о опаком вирусу

covid-pixabay

Фото: Пиxабаy.цом

Откако се појавила пандемија корона вируса појављују се и збуњујући и понекад конфликтни савети. Да ли би требало да носимо маске или не, да ли ношење рукавица помаже; може ли се вирус проширити са кућних љубимаца на људе – листа се наставља.

Упркос мноштву информација о избијању КОВИД-19, главне смернице су углавном остале исте већ неколико месеци, мада уз незнатна ажурирања: одржавајте удаљеност између себе и других људи, темељно и редовно перите руке и изолујте се код куће ако почнете да оказујете симптоме као што су висока температура, континуирани кашаљ или губитак или мењање чула мириса и укуса.

Усред смерница које су издале владе и здравствене организације, ширили су се и митови који се тичу вируса, што неким члановима јавности отежава разликовање истине од фикције. На веб страници Светске здравствене организације (СЗО) наводе се неки од ових митова. Треба носити маску за време вежбања – МИТ Иако неки људи мисле да би било препоручљиво носити маску током вежбања напољу или у близини других људи, то није случај, наводи СЗО.

Организација објашњава да ношење маске током вежбања „може да смањи способност нормалног дисања“, а истовремено потенцијално поспешује развој микроорганизама када маске постану влажне од зноја.

– Важна превентивна мера током вежбања је одржавање физичке удаљености од најмање једног метра од осталих – каже СЗО. Дуготрајна употреба медицинских маски може да узрокује недостатак кисеоника – МИТ СЗО снажно оспорава мишљење да дуготрајна употреба медицинских маски, ако се правилно користе, може проузроковати интоксикацију угљен-диоксидом или мањак кисеоника.

Организација наводи да када носе медицинске маске, људи би требало да се „побрину да се правилно стави и да је довољно чврста да вам омогућава да нормално дишете“. Ако користите маску за једнократну употребу, не смете је поново користити и требало би да је мењате ако она коју носите постане влажна.

Додавање бибера вашој храни може да спречи КОВИД-19 – МИТ

Укључивање бибера у оброке које једете не може да спречи да ухватите корона вирус, нити га можете користити као лечење ако почнете да показујете симптоме, наводи СЗО. Организација додаје да је „корисно за ваше опште здравље одржавање уравнотежене исхране“, заједно са хидрацијом, вежбањем и уравнотеженом рутином спавања.

Пијење алкохола неће вас заштитити од вируса – ЧИЊЕНИЦА

СЗО је упозорио да не треба да ризикујете своје здравље ако пијете алкохол уверени да ће то помоћи у борби против корона вируса.

– Пијење алкохола не штити вас од Цовид-19 и може бити опасно. Штетна употреба алкохола повећава ризик од здравствених проблема – каже здравствена организација. 

У марту је експерт за СЗО изјавио да је алкохол „бескорисна стратегија суочавања“ са карантином и упозорио да коришћење алкохола и сличних супстанци „може да погорша ствари“.

Термални скенери могу да детектују корона вирус – МИТ

Термални скенери се тренутно користе на јавним местима као што су аеродроми и продавнице за проверу телесне температуре посетилаца.

Ови уређаји се не могу користити за откривање да ли особа има КОВИД-19 – већ само да ли имају грозницу – наводи СЗО.

Тренутно нема лиценцираних лекова или третмана за лечење или превенцију КОВИД-19 – ЧИЊЕНИЦА

СЗО објашњава да, иако се одвија „неколико испитивања“, тренутно нема лекова који су лиценцирани за лечење или превенцију КОВИД-19 “.

– Тренутно нема доказа да хидроксихлорокин или било који други лек може да излечи или спречи КОВИД-19 – каже здравствена организација упозоравајући да „злоупотреба“ лекова „може да изазове озбиљне нежељене ефекте и болести, па чак и смрт“.

Такође не постоје „посебни лекови који се препоручују за спречавање или лечење новог корона вируса“, ​​мада они који морају да се лече „треба да добију одговарајућу негу за ублажавање и лечење симптома“, наводи организација.

Иако антибиотици не делују као лекови за вирусе као што је КОВИД-19, ако пацијент развије бактеријску инфекцију након што се разболи услед вируса, онда се могу препоручити антибиотици.

Ако имате високу температуру, стручњаци саветују да пијете пуно течности, одмарате се и узимате парацетамол или ибупрофен, „ако се осећате нелагодно“.

Избељивач се не може користити за заштиту од вируса и опасан је – ЧИЊЕНИЦА

У априлу је објављено да је амерички председник Доналд Трамп предложио убризгавање дезинфекционог средства за борбу против КОВИД-19.

СЗО изричито каже да „убризгавање и уношење избељивача или другог дезинфицијенса у ваше тело вас неће заштитити од КОВИД-19 и може да буде опасно“.

– Ни под којим условима не уносите избељивач или било које друго дезинфекционо средство у тело. Ове материје могу да буду отровне ако се гутају и узрокују иритацију и оштећења коже и очију – каже СЗО.

Употреба 5Г мрежа повећава ризик од корона вируса – МИТ

Иако круже митови у вези са наводном везом између 5Г мобилних мрежа и преноса корона вируса, СЗО је снажно одбацио ту идеју.

– Вируси не могу да путују радио таласима/мобилним мрежама. КОВИД-19 се шири у многим земљама које немају 5Г мобилне мреже. КОВИД-19 се шири респираторним капљицама када заражена особа кашље, кија или говори. Људи такође могу да се заразе додиром контаминиране површине, а затим додиром уста, очију или носа – наводи се.

Једна од најраспрострањенијих теорија завера у вези са корона вирусом наводи да га изазива или шири 5Г мрежа.

Високе температуре и изложеност сунцу штите од КОВИД-19 – МИТ

Неки су веровали идеји да се у топлијој клими боље штите људи од вируса. Међутим, то није случај, јер „можете да ухватите КОВИД-19 без обзира на то колико је сунчано или топло време“, наводи СЗО.

– Нема разлога да верујемо да хладно време може да убије нови корона вирус или друге болести. Нормална температура људског тела остаје око 36,5 ° Ц до 37 ° Ц, без обзира на спољну температуру или временску прогнозу – кажу они.

У мају су научници у студији наговестили да температура мало утиче на ширење Цовид-19.

Људи који се тестирају позитивно на вирус, могу да га имају до краја живота – МИТ

Позитивно тестирање на корона вирус не значи да ћете бити заражени доживотно.

– Већина људи који ухвате КОВИД-19 могу да се опораве и елиминишу вирус из својих тела – каже СЗО. 

Људи свих старосних група могу да буду позитивни на корона вирус – ЧИЊЕНИЦА

Иако се верује да деца мање од одраслих могу да се заразе корона вирусом и имају већу вероватноћу да ће имати блаже симптоме, вирус може да утиче на људе свих старосних група, наглашава СЗО.

Одређене групе људи, укључујући људе старије животне доби и оне који су већ имали медицинска стања попут астме, дијабетеса и срчаних болести, сматрају се посебно рањивим услед епидемије КОВИД-19.

(Извор: Блиц)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest