Свјетски дан слободе медија: Полиција да препозна ризике и заштити новинаре

СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА
Полиција да препозна ризике и заштити новинаре
Свјетски дан слободе медија, 3. мај, новинари у Црној Гори дочекују у атмосфери у којој не могу безбједно да раде, о чему свједочи и шест напада у посљедња два мјесеца…


Узаврела политичка атмосфера производи насиље (илустрација), Фото: Лука Зековић

Новинари у Црној Гори и овај 3. мај – Свјетски дан слободе медија, дочекују у атмосфери у којој не могу безбједно да раде, а посљедњих мјесеци суочавају се с низом напада, увреда и шиканирања.

Из Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ) су истакли да је само у посљедња два мјесеца забиљежено чак шест случајева вербалних и физичких напада или пријетњи, увреда и омаловажавања новинара и медијских радника, а у половини случајева то се десило док су били на радним задацима гдје су само радили свој посао.

“Дио ових напада мотивисан је неслагањем и отвореном мржњом према уређивачкој политици медија или раду новинара што показује велико неразумијевање према улози коју медији и запослени у њима имају у демократском друштву. Напади су често производ узавреле политичке ситуације у Црној Гори и страхујемо да би се могли наставити. Због тога је веома важно да полиција у наредном периоду препозна ризике и заштити новинаре и медијске раднике док извјештавају с догађаја. Потребно је и да тужилачки и судски органи ефикасно ураде свој дио посла како би се ови случајеви до краја расвијетлили, а нападачи казнили. Тражимо и да доносиоци одлука хитно измијене Кривични законик како би се пооштриле казне за нападе на новинаре и спречавање новинара у вршењу професионалних задатака и како би се медијски радници заштитили у веома тешком и изазовном времену за њихову професију”, наводе из СМЦГ.

Истакли су да је потребно и да се коначно покрене с мртве тачке рјешавање најтежих случајева напада на новинаре као што су убиство Душка Јовановића, гдје се и даље не зна ко су убице и налогодавци, и напад на Оливеру Лакић, гдје још нема оптужнице иако су надлежни тврдили да су ријешили случај.

Из Центра за грађанско образовање (ЦГО) су навели да са жаљењем указују да се и ове године овај дан дочекује у атмосфери у којој новинари не могу безбједно и без негативних посљедица да раде.

Амбијент у којем дјелују медији у Црној Гори, додаје се, води даљем урушавању укупних медијских слобода што констатују многи релевантни домаћи и међународни извјештаји, попут посљедњег извјештаја Репортера без границе.

“Од 2010. године у Црној Гори биљежи се 55 напада, уз подсјећање да још није до краја расвијетљен случај убиства Душка Јовановића, нити покушаја убиства Туфика Софтића и Оливере Лакић. Забрињавајући су и посљедњи физички и вербални напади на новинаре (Јелена Јовановић, Сеад Садиковић, Есад Кочан, Небојша Шофранац), а који су посљедица изражених и неадекватно адресираних тензија у посљедњих годину и по. Ниједан од ових случајева није добио коначни епилог”, наводи координатор за развој ЦГО Дамир Никочевић.

Никочевић
Никочевићфото: ЦГО/Ђорђе Цмиљанић
Из СМЦГ су предложили да данас сви новинари у 11.55 часова прекину сваки рад и комуникацију до 12 сати.

Још нема регистра оглашавања државних органа у медијима
Никочевић наводи да иако је финансирање медија из јавних фондова добро уређено кроз нови Закон о медијима из 2020. године, још не постоји јавни регистар оглашавања државних органа у медијима.

“РТЦГ и даље није јавни сервис свих грађана и грађанки нити продукује довољно садржаја који укључује различита аргументована становишта. Нови Закон о РТЦГ није унаприједио начин избора чланова Савјета. А јесте проширио простор за политички утицај на чланове Савјета, а самим тим и на менаџмент и уређивачки тим. Оправдана је бојазан да ће се наставити тренд партијског утицаја, само уз промјену актера сходно резултатима посљедњих парламентарних избора”, казао је Никочевић.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *