Тајна вечера

ТАЈНА ВЕЧЕРА – УСТАНОВЉЕЊЕ  СВЕТЕ ТАЈНЕ ПРИЧЕШЋА

Пише: Дијана Ћоровић

Данас се у Православљу  обиљежава успомена на Тајну  или Последњу вечеру Исуса Христа. Сваки нови дан доноси нова интересовања и нова питања. Међутим, када се помене празник Христовог Васкресења, свакодневна питања имају мањи значај, а бриге мање  боле. Сходно томе, не може моја маленкост данас изнијети неко слово више вриједно пажње него што је слово Светог писма. Наиме, како овај празник уноси радост у бит сваког вјерника,  само ћу дозволити себи да започнемо дан јутарњом молитвом . За један дан једна глава Светог писма…

 Како већ знају вјерници, у Библији поглавље СВЕТОГ ЈЕВАНЂЕЉА ПО МАРКУ,  “V“ поглавље пише СТРАДАЊЕ И ВАСКРЕСЕЊЕ ХРИСТОВО.

Почиње “ЗАВЈЕРОМ ПРОТИВ  ИСУСА ХРИСТА“

“Бијеху још два дана до празника Пасхе и бесквасних хлебова; и тражаху преосвештеници и књижевници како  би га на превару ухватили и убили. Али говораху: “Не о празнику, да се не би  народ бунио.“

Затим слиједи  “ПОМАЗАЊЕ У ВИТЕЗДИ“, “ЈУДА СЕ ДОГОВАРА  ДА ИЗДА ИСУСА, “ПРИПРЕМА ПАСХАЛНЕ ВЕЧЕРЕ“, “УКАЗИВАЊЕ НА ИЗДАЈНИКА“, и након тога “ ТАЈНА ВЕЧЕРА-УСТАНОВЉЕЊЕ СВЕТЕ ТАЈНЕ ПРИЧЕШЋА“.

“И кад јеђаху узе Исус Хлеб и благословивши преломи га, и даде им, и рече: – Узмите, једите,ово је тијело моје. –И узе чашу и заблагодаривши даде им; и пише из ње сви, и рече им.“- Ово је крв моја Новога Завјета која се пролива за многе. Заиста Вам кажем: Више нећу пити oд рода виноградскога до онога дана кад ћу га пити Новога у Царству Божијем.

И отпојавши хвалу, изађоше на гору Маслинску.“

ПРЕДСКАЗАЊЕ ПЕТРОВОГ ОДРИЦАЊА

“И рече им Исус:

  • Сви ћете се ви поколебати о мене ове ноћи, јер је писано:Ударићу пастира и овце ће се разбјећи“. Али по васкресењу  моме ићи ћу пред вама у Галилеју.

А Петар му рече:

  • Ако се и сви поколебају, ја нећу.

И рече му Исус:

  • Заиста ти кажем: данас, ове ноћи прије него што пијетао  два пута запјева, ти ћеш ме се три пута одрећи.

А Петар још одлучније говораше:

  • Ако бих морао и умрети са тобом, нећу те се одрећи. Исто тако и сви говораху.

Затим слиједи “МОЛИТВА У ГЕТСИМАНИЈИ“, “ЈУДИНА ИЗДАЈА И ХАПШЕЊЕ ХРИСТА“, “ИСУС ПРЕД  СИНЕДРИОНОМ“, “ПЕТАР СЕ ОДРИЧЕ ИСУСА“, ИСУС ПРЕД ПИЛАТОМ“, “ПУШТАЊЕ ВАРАВЕ И ОСУДА ХРИСТА“, РУГАЊЕ ИСУСУ“;

РАСПЕЋЕ

И натјераше једнога пролазника, Симона из Кирине, оца Александрова и Руфова, који иђаше из поља да понесе крст његов. И доведоше га на мјесто Голготу, што значи: “Мјесто лобање.“ И даваше му да пије вино са смирном, а он не узе. И кад га разапеше, раздијелише хаљине његове бацајући коцку за њих ко ће шта узети. А бјеше час трећи и разапеше га.

И бјеше натпис његове кривице написан: “Цар јудејски. “И са њим распеше два разбојника, једнога са дeсне , а једнога са лијеве стране њему. И испуни се писмо које говори: “ И уврстише га међу безаконике. И пролазници хуљаху на њега машући главама својим и говорећи: “Уа! Ти што храм разваљујеш и за три дана саграђујеш, спаси  самога себе и сиђи са крста!“

Тако и првосвештеници  са књижевницима ругаху се, говорећи један другоме: “Друге спасе, а себе не може да спасе. Христос, цар Израиљев, нека сиђе сада са крста да  видимо, па ћемо му вјеровати.“ И они што бијеху разапети са њим вријеђаху га.

ИСУСОВА СМРТ

А када настаде шести час, би тама по свој земљи до часа деветога. И у девети час повика Исус из свег гласа говорећи:

  • Елои, Елои, лама савахтани? -што значи: Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?

И неки од оних што стајаху ондје чувши то говораху:

  • Ево зове Илију.

А један отрча те те напуни сунђер оцта, па натакнувши на трску појаше га, говорећи:

– Оставите да видимо хоће ли доћи Илија да га скине. И Исус повика из свег гласа и издахну. И завјеса храмовна раздре се на двоје одозго до доље. А кад видје капетан који стајаше према њему да тако узвикнувши издахну, рече:

Заиста човјек овај син Божији бјеше.

ПОБОЖНЕ ЖЕНЕ НА ГОЛГОТИ

А бјеху ту и жене гледајући издалека, међу којима бјеше и Марија Магдалина и Марија мати Јакова Малога, и Јосије, и Саломија, које и кад он бјеше у Галилеји иђаху за њим и служаху му; и многе друге и које бијaху дошле са њим у Јерусалим.

ИСУСОВА САХРАНА

И кад већ би увече јер бјеше петак, то  јест уочи суботе, дође Јосиф из Ариматеје, угледан савјетник, који  и сам царствo Божије чекаше, и усуди се те уђе Пилату и заиска тијело Исусово. А Пилат се зачуди да је већ умро, и дозвавши капетана запита га:

-Је ли давно умро?

И дознавши од капетана, даде тијело Јосифу.

И он купивши платнo и скинувши га, обави платном, и положи га у гроб који бијеше исијечен у камену, и навали камен на врата гроба. А Марија Магдалина и Марија Јосијина гледаху где га полагаху.

ВАСКРСЕЊЕ

И пошто прође субота Марија Магдалина и Марија Јаковљева и Саломија, купише мирисе да дођу да га помажу. И врло рано у први дан недеље дођоше на гроб око изласка сунца. И говораху међу собом: Ко ће нам одвалити камен од врата гроба? И погледавши видјеше да камен гроба бијаше одваљен; а бијеше врло велики. И ушавши у гроб, видјеше младића обучена у бијелу хаљину гдје сједи са десне стране; и уплашише се. А он им рече:

-Не плашите се. Исуса тражите Нaзарећанина, распетога.  Устаде, није овдје; ево мјеста гдје га положише. Него идите и кажите ученицима његовим  и Петру, да ће пред вама отићи у Галилеју; тамо ћете га видјети, као што вам рече.

И изашавши побјегоше од гроба, јер их ухвати страх и трепет, и ником ништа не казаше, јер се бојаху. А Исус,  васкрснувши рано у први дан недеље, јави се наjприје Марији Магдалини, из које бијеше истјерао седам демона. И она отиде те јави онима што су били са њим, који плакаху и радиху.А они чувши да је жив и да га је она видјела, не вјероваше.

“ЈАВЉАЊЕ ДВОЈИЦИ УЧЕНИКА“

А после тога јави се на путу двојици од њих у другоме обличју, кад су ишли у село. И они отишавши, јавише осталима; али ни њима не вјероваше.

“ЈАВЉАЊЕ УЧЕНИЦИМА“

Најпосле јави се њима Једанаесторици када бијеху за трпезом, и прекори их за њихово невјеровање и  и окорелост срца,  што не вјероваше онима који га видјеше васкрслога. И рече им: -Идите по свему свијету и проповиједајте јеванђеље сваком створењу. Који повјерује и крсти се биће спасен, а који не верује биће осуђен. А знаци онима који вјерују биће ови:  именом мојим изгониће демоне; говориће новим језицима; узимаће змије у руке; ако и смртно што  попију, неће им наудити; на болеснике полагаће руке, и оздрављаће.

“ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ“

А Господ пошто им ово изговори, вазнесе се на небо и сједе Богу са десне стране. А они отидоше и проповиједаше свуда, и Господ им помагаше, и ријеч потврђиваше знацима који су се потом показивали. Амин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest