TENZIJE NA SJEVERU CRNE GORE! Vranešani upozorili Mandića na moguće posledice inicijative bošnjačke zajednice: „Vraćati se 100 godina unazad nije put napretka“

Foto: Printskrin

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je primio predstavnike građana Vraneša. Povod je bila incijativa bošnjačke zajednice za obilježavanja 100 godina od zločina u Vranešu 1924. godine.

Razgovor je protekao u veoma srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

Prethodno je predsjednik Skupštine, gospodin Mandić, primio prof.dr. Šerba Rastodera potpredsjednika Odbora za obilježavanje 100 godina od događaja u Vranešu, tako da je to bio povod da primi i predstavnike Vraneša.

Predstavnici građana Vraneša iznijeli su jedinstven stav svih predstavnika Vraneških bratstava i svih građana Vraneša, koji u kratkim crtama glasi:

Neukusno je i neprimjereno vraćati se 100 godina unazad, jer to nije put napretka, prosperiteta, pomirenja i suživota građana u Crnoj Gori. Taj put unazad, dovešće nas do podjela i zavađa većih razmjera koje nisu nikome u interesu i koje ne mogu ništa lijepo donijeti. Sve bi to imalo za posljedice urušavanje zajedničkog suživota, raspirivanje nacionalne mržnje koja zasobom vuče brojne negativne posljedice.

Građani Vraneša ne spore da je izvršen zločin nad muslimanima pomenute godine, ali su ogorčeni na pominjanju genocida nad muslimanima u Vranešu i na način kako to pojedini žele da predstave taj nemili događaj. Ubistvo Boška Boškovića je bila samo incijalna kapisla svih prethodnih događaja i nesrećnih dešavanja.

Za rasvetljavanje i sagledavanje istorijske prošlosti, predstavnici Vraneša predlažu naučni skup, na kome će se sa naučnog i istorijskog pogleda doći do rasvetljavanja brojnih društvenih tokova i dešavanja iz naše bliže i dalje prošlosti koji su vezani za pomenutu temu. Na tom skupu iznijeli bi se istorijski dokazi, ukrstili argumenti i činjenice i rasvijetlili mnogi sporni i nesporni događaji. Zahtjevi Odbora za održavanje pomenutog događaja, za građane Vraneša su neprihvatljivi, tako da je donešen konačni zaključak da u Vranešu ne može i neće biti nikakvog oobilježavanja pomenutog događaja i datuma!

Svetislav Šestović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest