Тешка ситуација у Колашину: Дјеца се смрзавају у учионицама и јаслицама

Фото: Поглед

Директорица вртића у Колашину истиче да немају лож-уље како би покренули гријање за четири образовне установе, те да дјеца на температури од један или два степена бораве у хладним учионицама

Школе и вртићи у Колашину прве хладне дане дочекали су без залиха лож-уља јер због недостатка новца још није завршена набавка, па ученици и дјеца предшколског узраста у јутарњим часовима на температури око нуле бораве у хладним учионицима, што представља велики проблем, кажу за „Дан“ из вртића у том граду. Наши саговорници из других градова кажу да имају залихе за мјесец дана, док у школи у Бијелом Пољу, због хакерских напада, нијесу били у могућности да надограде систем за гријање и замијене дотрајали котао. Из Министарства просвјте су нам потврдили да су средства предвиђена буџетом за набавку енергената за огрев недовољна и да су ребалансом тражили додатна средства за расписивање тендера.

Директорица Јавне предшколске установе „Сестре Радовић“ из Колашина Јелена Шћепановић казала је за „Дан“ да уопште немају лож-уља како би покренули гријање за четири образовне установе и да дјеца на температури од један или два степена изнад нуле бораве у хладним учионицама. Он истиче да се због проблема са гријањем помиње и увођење онлајн наставе.

– Већ су и моје колеге указале на тај проблем. Немамо гријање јер немамо никакве залихе лож-уља да се покрене котларница која се налази у склопу основне школе и која загријава музичку школу и гимназију. У Колашину јуче ујутру било један или два степена изнад нуле, дјеца долазе у вртић који нема гријање. Немамо новца да купимо лож-уље у својој режији, што смо радили прошле године. Писали смо дописе Министарству просвјете и очекујемо да се овај проблем ријеши. Помиње се и да ће у школама бити организована онлајн настава ако се не ријеши проблем. Посебно је потребно загријати јаслене групе, имамо неке ТА пећи, али су старе и у лошем стању, па смо од Општине добили радијаторе. Покушавамо да пребродимо ову ситуацију. Ако температура још падне, онда неће помагати гријање на струју. Проблем је и што добијамо недовољнао лож-уља јер надлежни не рачунају климатске услове, већ одређују количину по броју ученика – рекла је Шћепановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest