Тресу се фотеље и буџет-идеологија: Поражени они који су свађали браћу, први пут ће се народ слободно изјаснити

Одбрана „хиљадугодишње традиције“ дуге 14 година, борба за „тековине 21. маја“, а у позадини још једна платформа сијања страха, одузимања слободе и вјечних притисака.

илустрација

Убрзо након изборне ноћи, 30. августа, када је и дефинитивно проглашена побједа над Демократском партијом социјалиста чиме је политика батинања, прогона и застрашивања послата у прошлост – актуелна тема је и попис по националности планиран за 2021. годину.

Иако Влада још увијек није формирана, у јеку преговора и ишчекивања формирања прве демократски изабране Владе Црне Горе која представља све грађане – остаци бившег режима не мирују.

Са више различитих адреса познатих по фашистичким тврдњама и његовању ДПС идеологије јавно су позивали на одлагање пописа, док је група грађана коју чине и припејд-патриоте (тзв. комите) покренула иницијативу за одгађање пописа.

Ковачевић: Идеолошки пројекат смањивања Срба ће доживјети крах и људи ће се по слободној вољи изјашњавати као њихови преци

Марко Ковачевић

Коментар на то што се преко канала блиских ДПС-у све чешће захтијева одлагање пописа, посланик коалиције ЗБЦГ и портпарол НСД, Марко Ковачевић је рекао је очигледно да припадници претходног режима предосјећају да ће у атмосфери слободног изјашњавања њихов идеолошки пројекат смањивања броја Срба, њихове асимилације и претварања у националне Црногорце, доживјети крах и да ће се људи по слободној вољи у пуно већем броју изјаснити онако како су се изјашњавали наши заједнички преци.

Такође, наш заједнички матерњи језик ће у слободном изјашњењу становника повратити своје право име – српски. Тражење тих структура да се попис одложи је жеља да се макар задржи тренутно стање и да се слободна воља људи који живе у Црној Гори не евидентира сада када за то постоје услови јер је јасно да би макар у статистици српски народ и српски језик у Црној Гори добили приближно оно мјесто које им по историји и традицији овог простора припада„, истакао је Ковачевић.

СНП: Остаци ДПС-а се плаше поштеног пописа на којем ће се грађани слободно изјаснити

СНП

Из Социјалистичке народне партије Црне Горе казали су да одлазећи режим и његови поражени остаци очигледно не знају да је попис значајан државни посао, који се спроводи сваких десетак година како би сагледало реално стање ствари у свакој области.

Поставља се питање чега су се уплашили представници доскорашње власти. Вјероватно тога што ће се после дуго времена организовати поштен попис на којем ће грађани без страха и притисака разне врсте моћи да се изјасне, између осталог, и о томе којим језиком говоре и којем народу припадају„, казали су из те партије.

СНП ЦГ позива грађане да се не плаше и да предстојећи попис схвате као потребу једног савременог демократског друштва, али и као могућност да се слободно изјасне о стварима које нигдје, па ни у Црној Гори, не би требало да изазивају било какве проблеме и тензије.

Вукићевић: Бивша власт има разлога за бригу јер знају на који су начин радили прошли попис

Маја Вукићевић

Примјећујем да су све чешћи захтјеви од стране дијела одлазећег режима и њихових аналитичара о одлагању пописа. Попис који треба да се одржи следеће године биће први слободан попис гдје ће људи коначно у слободној Црној Гори имати прилику да се изјасне без страха да ће због тога остати без посла, или бити уцијењени на било који начин„, казала је чланица Предсједништва Демократске народне партије, Маја Вукићевић.

Управо је, према њеним ријечима, то радила бивша власт, и зато сад вјероватно имају разлога за бригу јер знају на који начин су радили прошли попис становништва и да подаци вјероватно не одговарају реалном стању.

Оно што примјећујем је да и даље добар дио људи из тог круга не жели да прихвати чињеницу да у Црној Гори живе Срби и да су конститутиван народ, и да од њих Црној Гори није и никад неће пријетити опасност. Једина опасност по Црну Гору су били они који су свађали браћу стварајући вјештачке подјеле, али народ је коначно стао на крај тој и таквој власти, тако да ћемо на попису 2021. године имати слободно изјашњавање грађана Црне Горе„, закључила је Вукићевић.

УЦГ: Одлагање пописа као одбрана „хиљадугодишње традиције“ дуге 14 година у ствари још једна платформа сијања страха и вјечних притисака

Уједињена Црна Гора

Панику пред попис у редовима бивше власти немогуће је игнорисати. Медијска кампања којом покушавају да представе лом Црне Горе, наставак је исте кампање која је обиљежила парламентарне изборе – нестаје држава, саопштено је из Медијског тима Уједињене Црне Горе.

Уједињена Црна Гора је овакво понашање и очекивала од опозиционог ДПС и њихових „аналитичара“. Одбрана „хиљадугодишње традиције“ дуге 14 година, борба за „тековине 21. маја“, а у позадини још једна платформа сијања страха, одузимања слободе и вјечних притисака„, казали су.

Начин на који покушавају да одложе попис, редовни процес у демократској држави, према њихових ријечима – говори понајвише о томе како би тај попис изгледао у њиховој режији и под њиховим управљањем.

УЦГ подсјећа да је након 30 година освојена слобода у Црној Гори. Самим тим смо изборили и право сваког појединца да свој идентитет саопшти јавно, без притисака и уцјена. И најважније – без инжењеринга креирања нових мањина и већина, укидања слобода„, закључили су.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial