Туристички аранжмани за летовања скупљи и до 20 одсто

Туристички аранжмани за летовања у Грчкој, Турској и Египту ове године биће скупљи и до 20 одсто у односу на прошлу, а за чак 40 одсто у односу на 2020. годину.

Што се Турске тиче, поскупљења ће зависно од регије износити од 12 до 20 одсто. Највећи пораст цена бележи се у Египту, па ће тако аранжман у септембру на бази седам ноћења и алл-инцлусиве услуге, који је 2020. године износио 460 евра, прошле године 650 евра, ове године коштати близу 780 евра. Цене ће врхунац достићи у јулу и августу.

Фото: Pixabay

Како каже Сеничић, на повећање цена у Египту највише је утицало то што се после седам година Руси враћају у ту земљу, али и чињеница што су се Велика Британија и Немачка отвориле за путовања, као два највећа тржишта.

Што се самих агенција тиче и губитака које су забележиле током претходне две године, и то је значајан фактор када је повећање цена аранжмана у питању.

„Има и њихове кривице у повећању цена, али у најмањој мери. Да су у бољој финансијској ситуацији вероватно би улазиле на дестинације са већим авансима и капацитетима, па би узели фиксне закупе када би могли и да спусте цене, али сада нису способне за тако нешто“, истиче Сеничић.

Најбројније жалбе путника који су прихватили заменске ваучере односе се управо на поскупљења и захтев агенција да доплате више новца за аранжман истих услова уговорен пре годину или две.

Сеничић за Еуроњуза Србија наглашава да агенција нема никакво право да мења већ уговорене услове путовања, осим ако су у питању авионске карте, што је нешто на шта ни сама агенција не може да утиче. Авионске карте су у просеку скупље за по 15 евра ове године.

Међутим, ако нисте уплатили цео износ већ само аванс, а аранжман је у међувремену поскупео, онда и агенција има право да тражи више новца.

„Више од половине путника је платило само аконтацију и агенције гарантују само за тај део уплате. На пример, ако је аранжман коштао 200 евра, а путник је платио 80 евра прошле године, а сада исти тај аранжман кошта 300 евра, агенција је дужна да обрачуна само тих 80 евра. За исто путовање путник сада мора да доплати до нове цене“, објашњава Сеничић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest