Тужилаштво тренутно нема капацитета за испитивање имовине

Врховно државно тужилаштво (ВДТ) изразило је потребу за анализом да ли ће захтјевима као што је примјена Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалом моћи да одговори имајући у виду постојеће кадровске капацитете. ВДТ је казало да садашњи капацитети нису на нивоу потреба која су исказала државна тужилаштва.

Влада је објавила Извјештај о спроведеној јавној расправи о нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу. Овај акт је познат као Закон о поријеклу имовине.

ВДТ је сугерисало да се анализира да ли је могуће одговорити значајном допунском раду са садашњим капацитетима. Тврде да није у довољној мјери дефинисано шта је то имовина незаконитог поријекла, те како ће тужиоци разликовати када је имовина незаконитог поријекла, а када је стечена криминалом.

При том, тврде, да одузимање незаконито стечене имовине није својствено парничном поступку него кривичном, па рјешења о парничном поступку треба размотрити.

Адвокатска комора тврди у коментару да садашњи капацитети Заштитника имовинско правних односа Црне Горе нијесу довољни за примјену надлежности које се Заштитнику повјеравају овим нацртом закона.

МАНС је тражио да се прецизира период у коме се примјењује Закон, односно на који се период стицање имовине може примјенити.

Такође, тражи да се граница за испитивање имовине подигне за најмање 100 хиљада еура, као и да се уведе јавна функција као додатни критеријум.

Предлажу да незаконито богаћење јавних функционера буде криминализовано.

Заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру сугерише да се предузме све што је могуће да се поступци спроведу без посљедица које би држава касније морала да плаћа пред судом у Стразбуру.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest