У Шавник се, због избора, дневно „досељавају” 24 становника

Foto: In4s

Број поднесених захтјева за промјену пребивалишта у општини Шавник из других општина повећава се из дана у дан, а само за посљедњих пет радних дана прошле недјеље поднесена су 124 захтјева.

Од дана када су први пут расписани избори за општину Шавник, 13. априла, па до 26. септембра ове године у Филијали за управне послове, држављанство и странце у Шавнику поднесено је укупно 340 захтјева за пријаву промјене пребивалишта из других општина у Црној Гори у општину Шавник, од чега је усвојено 324, 12 се налази у раду, док су четири захтјева одбачена, потврђено је „Дану“ из више извора у Министарству унутрашњих послова.

У истом периоду из Шавника су због преласка у друге општине одјављена свега 72 лица. Да су избори разлог за овакво насељавање Шавника говори и чињеница да је у истом периоду прошле године поднесен укупно 31 захтјев за пријаву промјене пребивалишта из других општина док је одјављено из овог града 50 лица.

Овај очигледни предизборни инжењеринг има циљ да некоме помогне на предстојећим изборима, јер, на примјер, на прошлим изборима у овом граду за једног одборника је било потребно 48 гласова. Сада ће за то, сигурно, бити потребно више, али је јасно да су неке политичке партије планирале да имају пар одборника који би добили подршку увезену из других градова, највјероватније оних у којима избора нема у октобру или у којима имају „вишак“ гласова.

Иначе, избори у Шавнику одржани су 27. маја 2018. године, а право гласа имало је 1.723 грађана. Гласало је укупно 1412 бирача, док је валидних гласова било 1395. Демократска партија социјалиста, у коалицији са Социјалдемократама, освојила је 19 мандата, док је коалиција Социјалистичке народне партије и Демократског фронта освојила осам мандата, а Демократска Црна Гора три.

Да је број бирача исти и да није дошло до драстичних промјена, то би значило да је у овом тренутку бирачко тијело у Шавнику за само неколико мјесеци увећано за 25,57 одсто. Увидом у електронску евиденцију пријава промјена пребивалишта лако је утврдити да се број поднесених захтјева за промјену пребивалишта у општини Шавник повећава из дана у дан, а само за посљедњих пет радних дана прошле недјеље поднесена су 124 захтјева, што значи да на дневном нивоу у просјеку 24 грађана желе да се пријаве као становници ове сјеверне општине. Рекло би се врло перспективна општина, да није податка да су у том периоду прошле године евидентирана свега три захтјева. Овај тренд се наставља, па је само прије два дана 26. септембра поднесено 16 захтјева.

Највећи број „досељавања“ у Шавник забиљежен је из општине Никшић.

Треба рећи и то да је за једанаест мјесеци прошле године на подручју Шавника рођено 13 дјеце, умрло је 39 становника, а природни прираштај је минус 26. Из Шавника су отишло 103 грађанина, а доселило се 23. Сада ће, изгледа, бити све другачије. Макар док трају избори.

У односу на прошлу годину, шавничка општина у овој има на располагању за 700.000 еура већи буџет. Градска каса ове поддурмиторске вароши у текућој години планирана је на износ од 3,8 милиона еура, што је историјски максимум. Очигледно ће требати пара.

Како је било раније

Да се не ради о перспективном граду у који људи желе да се доселе и живе, већ да су у питању само избори, говоре и подаци о ранијем „досељавању“.

У априлу прошле године пристигла су само три захтјева, а у истом мјесецу ове године 76. У мају прошле године стигла су четири захтјева, а ове 20.

Онда се није знало шта ће бити са изборима па је све стало. У јуну је било свега седам захтјева, док их је прошле године било 8, а у јулу 9, у односу на три из прошле године. Онда је датум избора помјерен за 23. октобар па су у августу стигла 43 захтјева у односу на прошлогодишњих 8, у септембру 220 захтјева, а у септембру 2021. било их је свега шест.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest