УН: Неухрањено око милион авганистанских малишана

Уједињене нације (УН) објавиле су данас да ће у Авганистану ове године око милион дјеце млађе од пет година патити од најтежег облика неухрањености.

Фото: Pixabay/ilustracija

Према извјештају УН, због пораста сиромаштва у Авганистану све већем броју људи потребна је помоћ, док глобалне цијене хране расту због рата у Украјини. Обећања о међународном финансирању помоћи још се нису остварила, наводи се у извјештају.

Према процјени УНИЦЕФ-а, процијењен број авганистанске дјеце који ће патити од неухрањености готово је двоструко већи у поређењу са бројем од 2018. године.

Представник УНИЦЕФ-а у Авганистану Мохамед Ар Ајоја саопштио је прошле недеље да број озбиљно неухрањене дјеце у болницама расте. Од марта 2020. до марта 2021. године број болничких пријема неухрањене дјеце порастао је са 16 хиљада на 18 хиљада, да би у марту ове године порастао на 28 хиљада пријема.

Најтежи облик неухрањености, наводи УНИЦЕФ, код дјеце изазива угроженост имуног система у тој мјери да она постају подложна разним болестима и временом постану толико слаба да не могу да апсорбују хранљиве материје.

Након што су Талибани преузели власт у Авганистану, многе свјетске агенције за развој повукле су се из земље, већ погођене ратом и санкцијама.

Према подацима УН, крајем прошле године испод границе сиромаштва живјело је пола Авганистанаца.

Извор: ртцг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest