Унеско једногласно: Српска културна добра на Косову и Метохији остају на листи баштине у опасности

Вријеме читања < 1 минут

Комитет за светску баштину Унеска једногласно је донео одлуку о задржавању српског културног добра, средњовековних споменика на Косову и Метохији, на Унесковој листи светске баштине у опасности, изјавила је за амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили

фото: Грачаница онлине, В.Ћуп

Комитет за светску баштину Унеска једногласно је донео одлуку о задржавању српског културног добра, средњовековних споменика на Косову и Метохији, на Унесковој листи светске баштине у опасности, изјавила је за амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили.

То је изузетно важно, јер потврђује континуирану озбиљну угроженост овог добра на шта Република Србија стално указује“, рекла је за Танјуг Растовац Сиамашвилијева.

Та добра су, како је подсетила, уписана на Унескову листу на захтев Србије и држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.
Продужено 44 заседање Комитета за светску баштину још увек је у току.

Подсетимо, приштинске власти су пре два месеца затражиле од Унеска да четири српска средњовековна православна манастира на Косову и Метохији под заштитом те међународне организације (манастир Високи Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену), уклоне из групе ризичне категорије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest