UZIMA NAM SE SLOBODA Cerović: Smijenjena sam zbog kritike Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti

Foto: Printscreen/Jutjub

Smjena sa mjesta pomoćnice direktora Kliničkog centra Crne Gore uslijedila je isključivo zbog toga što sam kritikovala Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer nisam jedini ljekar koji, pored javne, radi i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, rekla je za Portal RTCG Žanka Cerović, specijalista radiologije.

Ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da je Cerović obavljala dopunski rad bez saglasnosti direktora, čime je u skladu sa članom 98 stav 3 Zakona o zdravstvenoj zaštiti počinila težu povredu radne obaveze.

Cerović je rekla da će od svih ljekara koji su nastavili da rade u privatnim zdravstvenim ustanovama samo njih petoro da odgovaraju pred disciplinkom komisijom.

„Nacrt zakona je jako loš, ja sam ga kritikovala, i to je i razlog ove akcije Ministarstva. Tačno je da su ciljano došli u kontrolu u PZU, gdje sam radila oko 15 godina i uvijek uredno imala dozvolu za rad. Ova dozvola, inače, važi šest mjeseci i treba je obnoviti. Ministarstvo je ‘naredilo’ da se više dozvole ne izdaju, tako da ni ja, ni ostale kolege nismo mogli da je dobijemo“, izjavila je Cerović.

Dodala je i da je prestala da radi iz tog razloga, a inspekcija koju je angažovalo Ministarstvo zdravlja nije je ni našla u ambulanti za vrijeme kontrole, već su listali protokole i našli pacijente koje je ranije pregledala.

„Bez obzira na objašnjenje vlasnika ordinacije da me povremeno pozove za svoje prijatelje i rođake, jer vjeruje mojim nalazima, uslijedile su kazne i sankcije. Žao mi je što su kao kolateralna šteta stradali i moji kolege, koje su zatekli da rade privatno. Žao mi je što se u današnje vrijeme sankcioniše krajnje dobronamjerna i konstruktivna kritika“, rekla je Cerović.

Ona je navela da ljekari smatraju da im se uzima sloboda da u svoje slobodno vrijeme rade, a i sloboda pacijenta da izaberu ljekara koji će da ih lječi u vrijeme koje njima odgovara.

„Suština je da ljekari uglavnom rade bez dozvole, a samo zbog represivnog odnosa Ministarstva zdravlja“, zaključila je Cerović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest