VELIKE „MUKE“ ESKOBARA: U Vladu uključena stranka koja ne odražava zapadne vrijednosti, ali nastavljamo da radimo pa i sa njima!

VoA JutjubPrintscreen

Sjedinjene Države žele da sarađuju sa novom crnogorskom vladom, ali su razočarane što je u nju uključena politička stranka koja ne odražava zapadne vrijednosti, rekao je u petak zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Eskobar je u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike – u kojem je komentarisao niz regionalnih pitanja – rekao da Vašington pozdravlja formiranje nove vlade u Crnoj Gori.

„Crna Gora nije imala vladu dugo vremena. I želimo da radimo sa Vladom Crne Gore da osiguramo da će nastaviti da napreduju na evropskom putu. Razočarani smo zbog uključivanja političke stranke koja ne odražava zapadne vrijednosti. Ali, naravno, Crna Gora je važna saveznica u regionu i nastavićemo da radimo sa njima“, rekao je Eskobar u odgovoru na pitanje da li nova crnogorska vlada ima američku podršku, s obzirom na to da je bivši Demokratski front – kojeg Vašington smatra anti-zapadnim – dio nove vladajuće koalicije.

Nova crnogorska vlada, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem, izabrana je u utorak uz podršku koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) koju predvode lideri bivšeg Demokratskog fronta (DF).

Jedan od lidera, Andrija Mandić, izabran je za novog predsjednika parlamenta. Zvaničnici Stejt departmenta su prethodno više puta navodili da ZBCG ne smatraju partnerom.

Ambasada SAD u Podgorici saopštila je po formiranju vlade da bi ona trebalo da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO savezu, unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa i jačanju uloge države u multilateralnim organizacijama.

U saopštenju je takođe ukazano na zabrinutost da bi stranke, koje ne podržavaju te ciljeve, mogle spriječiti napredak Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest