VELJOVIĆ U PRITVORU ZADOBIO POVREDE! Porodica nudi jemstvo da ga puste da se brani sa slobode

Foto: Jutjub printskrin/ Vijesti Online

Porodica bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića ponudila je novo jemstvo u iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se ovaj osumnjičeni branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

To je za „Pobjedu“ potvrdio Veljovićev branilac Mihailo Volkov.

Kako je kazao, nova ponuda uslijedila je nakon što je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni predlog.

„Nadamo se da će se Veljoviću omogućiti da nastavak ovog postupka provede uz svoju porodicu, i imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, u bezbjednijem okruženju“, rekao je Volkov.

Kako je rekao, poslije već trećeg postupka koji se pokreće protiv Veselina Veljovića, od kojih je u dva već dobio pravnu bitku, te i sada poslije već četiri mjeseca od kada se nalazi u pritvoru, sa sigurnošću se može reći da je Veljović predmet osvete i progona.

„Pravne argumente u dijelu osnovane sumnje i samih dokaza (koji uz to ne postoje) odbrana će ostaviti za sud, ali svakako mi pravo na ovu ocjenu daju nekoliko činjenica“, kazao je Voklov.

On je naveo da Veljović prolazi svojevrsnu torturu koja se ogleda u suštinski nehumanom, nečovječnom i necivilizacijskom postupanju prema njemu, kao pritvorenom licu.

JutjubPrintscreen/Dan

„Uz prethodno podsjećanje da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, svako pritvoreno lice ima svoja zagarantovana prava. Pa tako zakonom je propisano da se u toku pritvora ne smije vrijeđati ličnost i dostojanstvo pritvorenog lica, kao i da se prema pritvorenom licu mogu primjenjivati samo ona ograničenja koja su potrebna da se spriječi bjekstvo, podstrekavanje trećih lica da unište, sakriju, izmijene ili falsifikuju dokaze ili tragove krivičnog djela i neposredni ili posredni kontakti pritvorenog lica usmjereni na svjedoke, saučesnike i prikrivače“, kazao je Volkov.

Kako dodaje, nasuprot tome Veljović se u Kliničkom centru Crne Gore vezuje lisicama za stolicu i krevet skoro 24 časa dnevno, bez ikakvog objašnjenja, izuzev da je to naredba iz UIKS-a.

„Veljović ima i povrede na rukama. O ovome postoje materijalni dokazi koje ćemo dostaviti uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, jer zaista za to neko mora da odgovara“, kazao je Volkov.

Dodaje da je njegovom klijentu uskraćeno pravo na skoro bilo kakav oblik kretanja, iako mu je pravo na kretanje zakonom obezbijeđeno, pa čak i u Kliničkom centru.

„Pritvoreno lice ne može uživati manja prava od onih koja su zagarantovana svim drugim pritvorenim licima. Sve ovo nije bilo malo, nego se konstatno vrši pritisak na menadžmet KBC da se Veljović vrati u UIKS i pored evidentno loših nalaza i narušenog zdravstvenog stanja koje nije još sanirano“, rekao je branilac Veljovića.

On smatra da činjenica da je Veljoviću zabranjeno raspolaganje svojom imovinom, imovinom njegove braće i njegove tazbine podstiče na zaključak da je predmet progona.

Foto: Jutjub printskrin/
Vijesti Online

Naglašava da je nejasno kako se može dovesti u vezu stan njegovog brata u Podgorici, koji je kupio 2007. godine, a Veljoviću se stavlja na teret krivično djelo koje je navodno učinjeno 2020. godine.

„Takođe, nije jasno kako se to može dovesti u vezu sa blokadom vikendice njegovog brata na Žabljaku, a koja je kupljena 2009. godine. Takođe, mogu li se dati valjani razlozi zašto se blokira imovina njegovog tasta, a koja se odnosi na plac koji je ovaj naslijedio od svoga oca, i na kojem je sagrađena porodična kuća 80-ih godina, kao i na kojem placu se nalazi sjedište njihove porodične firme koja posluje više od 30 godina“, rekao je Volkov.

Prema njegovim riječima ništa manje nije nelogično kada se Veljoviću blokira raspolaganje njegovim stanom u Podgorici, u kojem živi s porodicom, koji je kupio 2010. godine i to od sredstava koje je dobio od prodaje placa na Zlatici, i to Glavnom gradu, i koja kupovina je bila nekoliko pita predmet određenih provjera.

„Sve to navodi na zaključak da je samom Veljoviću pritvor i cilj i kazna“, smatra on.

Podsjeća da je Veljoviću ozbiljno narušeno zdravstveno stanje, a u prilog tome govori i činjenica da je hitno prebačen iz prostorija UIKS-a u Klinički centar Crne Gore.

Viši sud odbio je jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Veljoviću krajem oktobra.

Prethodno je za Veljovićevu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću odavao službene informacije.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest