(VIDEO) EUROPOL: Zaplijenjeno 6,5 tona kokaina u tri operacije u Španiji i Kolumbiji

Foto: YouTube/Printscreen

Europol je podržao Španjolsku civilnu gardu da razbije kriminalnu mrežu uključenu u višetonsku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u EU. Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku. Uhapšeno je 13 osoba i oduzeto je 6,5 tona kokaina, vozila, luksuzni satovi, veliki broj elektronskih uređaja i 1,5 miliona eura u gotovini.

– Vođa kriminalne mreže smatra se jednim od najvećih španskih trgovaca drogom. Sa sjedištem u Malagi, glavni je bio na čelu mreže velikih razmjera, krijumčareći tone kokaina iz Ekvadora i Kolumbije u EU u obliku kriminalne poslovne strukture na veliko. Kriminalistički bos je takođe član poznate lokalne porodice iz španskog grada Castellar de la Frontera, koja je koristila veleprodajnu kompaniju smrznute ribe u Algecirasu kao lažni biznis- navode iz Europola.

Kriminalna mreža je preko ove kompanije prala nedozvoljenu imovinu, a bila je uključena i u pokušaje korumpiranja javnih funkcionera.

– Što se tiče krijumčarenja kokaina, kriminalna mreža je koristila još jedno sredstvo za skrivanje ilegalnog tereta – banane. Pokrovna pošiljka je bila uvoz banana iz Ekvadora i Kolumbije- navode iu Europola.

Nakon što su pošiljke izvučene iz luke Algeciras i krenule na svoje legalno odredište, preusmjerene su u skladište gdje su palete s kokainom zamijenjene identičnim onima koje su sadržavale banane.

pogled.me/dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest