(VIDEO) HAOS U FRANCUSKOJ: Blokiran pristup aerodromu, stala željeznica, problemi i sa strujom

Francuski radnici, nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu „Šarl de Gol“, u okviru velikih protesta širom zemlje.

Željezničke usluge su u prekidu, većina škola je zatvoreno, a ugrožena je proizvodnja struje, pošto i sindikati u elektranama vrše pritisak na vladu da povuče zakon, koji povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, prenosi Rojters.

Protestni skupovi su zakazani za danas širom zemlje, a zbog štrajka je blokirano skladište nafte i gasni terminal u gradu Denkerku.

Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal će biti blokiran do petka ujutru, a tog dana će odlučiti da li se štrajk nastavlja, rekao je izvor Rojtersa.

Francuska premijerka Elizabet Born je prošle nedjelje upotrebila specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u Parlamentu, i to bez glasanja, a predsjednik Emanuel Makron je u srijedu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

– Najbolji odgovor predsjedniku su milioni ljudi u štrajku i na ulicama – izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.

pogled.me/borba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest