Viši sud prihvatio jemstvo i odredio ekstradicioni pritvor za Do Kvona i njegovog saradnika

Foto: Printscreen
Viši sud potvrdio je odluku o prihvatanju jemstva u iznosu od 800.000 eura koje su za slobodu ponudili državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun.

Međutim, oni ipak ostaju u pritvoru jer im je Viši sud je odredio ekstradicioni pritvor na šest mjeseci po zamolnici Južne Koreje koja ih traži zbog prevare teške 40 milijardi dolara.

To je za portal Dan potvrdila Marija Raković samostalna savjetnica Za odnose s javnošću Višeg suda.

Podsjećamo, uhapšeni „kralj kriptovaluta“, koji se nalazi u spuškom istražnom zatvoru, pod sumnjom za milionske prevare, Do Kvon, pisao je premijeru Dritanju Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Zbog toga će sjutra biti priveden Specijalnom državnom tužiocu na saslušanje, nakon ročišta u podgoričkom Osnovnom sudu.

On u tom obraćanju, kako su pisali mediji, piše između ostalog, o poslovanju i sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Ministar pravde Marko Kovač za „Dan“ je tada potvrdio da je od premijera Abazovića obaviješten da je stiglo sporno pismo.

Nezvanična saznanja govore da je Do Kvon u pismu opisao odnos koji je imao sa Milojkom Spajićem, a ptretpostavlja se da bi taj odnos mogao interesovati i Specijalno državno tužilaštvo, jer se govori i i isplatama novca.

U Evropi sad sumnjaju da se radi o spinovanju netačnih informacija i da je Do Kvon prevario i kompaniju u koju je svojevremeno investirao Milojko Spajić

Spajić je negirao navode vezane za pismo.

Do Kvon je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala.

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog podgoričkom Osnovnom sudu protiv okrivljenih južnokoreanskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna.

Do Kvon je bio u bjekstvu nekoliko mjeseci, a južnokorejske vlasti su prošlog septembra izdale nalog za hapšenje za njim.

Portparolka Tužilaštva Južnog Seula istakla je da će Južna Koreja tražiti izručenje Do Kvona, te da je on jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala.

Uhapšen  je u Crnoj Gori 24. marta, a tim povodom ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je on, kao i Hon Čand Jun, ilegalno ušao u Crnu Goru.

Osnovni sud: Uplaćeno jemstvo

Rješenjem Višeg suda u Podgorici potvrđeno je rješenje kojim je u ponovnom postupku prihvaćeno ponuđeno jemstvo od okrivljenih C.J.H. I K.D.H. iz Koreje u iznosu od po 400.000,00. Jemstvo je uplaćeno, saopšteno je danas iz Osnovnog suda.

„Osnovni sud u Podgorici je nakon ukidanja prvostepenog rješenja o prihvatanju ponuđenog jemstva u iznosu od po 400.000,00 eura, prema okrivljenima C.J.H. i K.D.H., korejskim državljanima koji se terete da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave, u ponovnom postupku donio rješenje o prihvatanju ponuđenog jemstva i istovremeno izrekao mjeru nadzora zabrana napuštanja stana. Osnovno državno tužilaštvo je ponovo izjavilo žalbu na navedeno rješenje, koju je Viši sud odbio kao neosnovanu, nalazeći da je ponuđeno jemstvo dovoljna garancija da okrivljene odvrati od bjekstva, budući da im se stavlja na teret krivično djelo falsifikovanje isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, te cijeneći dokaze dostavljene u pravcu utvrđivanja vrijednosti njihove imovine, pretežniji interes da ostanu u Crnoj Gori i da se odazivaju pozivima suda, u odnosu na kaznu koju mogu očekivati u slučaju da budu oglašeni krivim u postupku koji se vodi protiv njih. Drugostepeni sud je cijenio i činjenicu da je njihovo prisustvo dodatno osigurano mjerom nadzora zabrana napuštanja stana, koja podrazumijeva nemogućnost njihovog kretanja odnosno udaljavanja iz tog stana uz prijetnju pritvorom ukoliko prekrše navedenu mjeru. Drugostepeno rješenje je dostavljeno Istražnom zatvoru u Spužu“, ističe se u saopštenju.

pogled.me/dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest