Влада: Ограничена цијена љекова

Влада Црне Горе је, на 49. сједнииц, донијела уредба о критеријумима за формирање максималних цијена љекова.

– Циљ овог прописа је да се опредијељеним редовним буџетским средствима за набавку љекова грађанима обезбиједи доступност квалитетних, безбједних и ефикасних љекова, по најповољнијој цијени, уз чињеницу да је Црна Гора мало тржиште за које произвођачи и носиоци дозволе за лијек нијесу много заинтересовани. Уредбом је прописано да се користи методологија међународног поређења цијена, која је најчешће коришћена метода у већини земаља Европске уније, за ограничење цијене љекова- наводе у саопштењу.

Утврђене су референтне земље: Република Србија, Република Хрватска и Румунија, као упоредиве земље у погледу бруто националног дохотка по глави становника, нивоа цијена љекова, опште економске ситуације, здравственог система, система рефундирања љекова и асортимана љекова.

Максимална цијена лијека на велико формира се у односу цијене лијека на велико у Црној Гори и просјечне упоредиве цијене лијека на велико у референтним земљама, док се максимална цијена лијека на мало формира тако што се на цијену лијека на велико зарачунавају трошкови промета на мало у висини до 18 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest