Владин сет мјера за ублажавање последица

 Влада је данас након одржане Сједнице усвојила  нове, економске мјере , које ће се примијенити због новонастале ситуације са корона вирусом . Нови сет мјера укључује одлагање плаћање рата кредита на три мјесеца. Сви чланови  Владе издвојиће по пола плате  и уплатити на рачун Националног тијела за заразне болести, а премијер је од свих функционера затражио да ураде исто.

Грађани су захтијевали да им се дозволи одлагање кредита код свих банака, микрокредитних институција и Инвестиционо развојног фонда што је усвојено.

„Тренутак је кад сви, држава, привреда и грађани  морамо подијелити терет опасности која нам се надвила, јер једино тако можемо успјети” , казао је премијер  Марковић.

 Влада је на  данашњој сједници донијела одлуку о одлагању уплате пореза и доприноса на зараде, као и обавеза сходно Закону о репрограму.

„Креирање нове кредитне линије Инвестиционо развојног фонда намијењене за побољшање ликвидности предузетника, малих, средњих и великих предузећа до максималног износа по кориснику три милиона еура, по поједностављеној процедури, без накнаде за одобрење и са каматном стопом од 1,5 одсто. Ова средства намијењена су предузећима која послују у области набавке љекова, медицинске опреме и возила, туризма и угоститељства, саобраћаја“,казао  је Марковић.

Влада је донијела одлуку  да ће се обезбиједити једнократка новчана помоћ поензионерима са најнижом пензијом и корисницима материјалног обезбјеђења у износу од по 50 еура. За ту сврху Влада је данас опредијелила милион еура.

„Очекујем да свака компанија дио акумулираног профита усмјери за санирање посљедица кризе коју ћемо претрпјети, да заштити животни стандард својих запослених, да се капитал не заробљава већ да се враћа и уноси у економске токове, да грађани свој комфор и своје навике, па и своје расходе, подреде свом здрављу и здрављу својих најближих“, поручио је Марковић.

Влада је донијела одлуку и да одложи плаћање закупа непокретности које су у државном власништву, такође на период од 90 дана, те обустави исплату варијабилног дијела зараде свих буџетских накнада за рад у комисијама, управним одборима и другим радним тијелима.

„У државној управи обустава, а у локалним самоправама препорука од којих очекујемо исти ефекат. Дакле ниједан једини цент потрошње из буџета преко основних зарада“, додао  је Марковић.

Уводе се и ограничавање и контрола буџетске потрошње уз забрану и контролу свих јавних набавки, осим оних које су неопходне за функсионисање здравстевног система.

„ Буџет је јединствен и сада је његова функција да сачувамо здравље грађана и функционисање државе „ поручио је Марковић.

Забрањује се и примање донација у свакој здравственој установи и другој државној установи, јер, како је рекао премијер, за те намјене постоје Национално тијело и жиро-рачун.

Премијер је рекао да су отпуштања реална опасност у неким предузећима и реалан сценарио, те да она заустављају своју привредну активност.

„ Послодавци прије свега да се концентришу на своје предузеће, акумулирани профит да усмјере у одржавање бизниса, али и да воде рачуна о стандарду запослених. Моја је молба да прва мјера не би требало да буде отпуштање, то би требало да буде посљедња мјера „ поручио је Марковић

Данас је потврђен још један случај обољелих од корона вируса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest