VUČIĆ: Da ne bude bilo kakve dileme – nećemo podržati članstvo Kosova u UN

FOTO: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom, da su razgovarali i o situaciji na KiM i da je, da ne bi bilo nikakve dileme, ponovio stav – nećemo podržati članstvo Kosova u UN.

„Govorili smo i o situaciji na KiM i ja sam ponovio, da ne bude bilo kakve dileme, stavove Srbije da Srbija ono što je rekla da će da ispuni, ali da neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizivanim agencijama i institucijama UN. I da sam o tome jasno obavestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stanu – i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli zemlskoj sa kojima smo razgovarali“, naveo je Aleksandar Vučić.

Preneo je da je gostu iz Švedske rekao da je video da se stalno u medijima provlači jedan politički trik – „kako je važno da Albanci krenu u proces formiranja ZSO, pa da valjda Srbija treba odmah da ispuni sve što im padne napamet, da stvari ne idu tako“.

„Stvari idu ovako. Danas je 10 godina od Briselskog sporazuma. Vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, kada to uradite, a Srbija je uvek svoju reč držala, kao i posle Birsleskog sporauzma i ubuduće će, Srbija će svoj deo posla da ispuni. Ali, nema igre oko toga, ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavamo onda naš deo“, istakao je Vučić.

Kako je rekao, možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno.

„Pa tek onda da mi radimo sve drugo, jer to je obaveza koja nije prihvaćena u februaru ili martu ove godine ili u novembru prošle godine, to je obaveza koja postoji od 19. aprila od 2013. godine“, naglasio je Vučić.

Bilstrem: Sve odredbe Ohridskog sporazuma da se primene odmah

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da Evropska unija očekuje da se primene sve odredbe dogovora postignutog u Ohridu.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Vučićem, rekao da Srbija pripada EU, koja je ujedno i najveći trgovinski partner, kao i da nema drugih alternativa osim evropskog puta.

„Švedsko predsedavanje drži Zapadni Balkan visoko na agendi, Srbija je prva na putu obilaska tih zemalja. Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope i očekujem usklađenost naših partnera sa nama. Zemlje u regionu su suštinski partneri u zalaganjima da održimo stabilnu Evropi“, rekao je Bilstrem.

Istakao je da je njegova poseta odraz snažnih veza Srbije i Švedske i podsetio da u toj zemlji radi oko 130.000 državljana Srbije, kao i da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana.

Dodao je da je sa Vučićem razgovarao i o tekućim reformama i problemima, vladavini prava, slobodi medija…

„Važno je da se Srbija potpuno uskladi sa EU“, rekao je Bilstrem.

pogled.me/rts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest