„VUČIĆU NI VELIKA AMERIKA, NI ČITAVA EU NISU MOGLI NIŠTA“ Bosanski novinar osuo žestoko: Od 193 zemlje, 109? Kakav vam je to uspjeh

Printscreen/X

Uspjeh srpske delegacije, na čelu sa šefom države Aleksandrom Vučićem, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, niko ne može da ospori.

To je pokazalo i glasanje u četvrtak o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici kada je od prisutnih na glasanju više zemalja bilo uzdržano i protiv rezolucije nego što je glasalo „za“ njeno usvajanje.

Vučiću, svjesno ili nesvjesno, odaju priznanje i oni koji su „za“ rezoluciju i koji su se svim silama borili da ona prođe.

Tako i Senad Hadžifejzović, sarajevski novinar, u svojoj emisiji žestoko napada tvorce i kosponzore rezolucije, ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžiju za potpuni debakl u četvrtak na glasanju u GS UN. I još ih otvoreno pita: Kakav vam je to uspjeh?!

– 84 glasa za rezoluciju je malo. Malo je to glasova za veliki, najveći zločin – genocid. Devetnaest glasova protiv je mnogo, 68 država suzdržano, to je previše, 21 država nije glasala, takođe, previše. Od 193 zemlje 109 nije bilo „za“ rezoluciju, 84 jeste. I kakav je to uspjeh? Genocid u Srebrenici, kao i u Ruandi, traži konsenzus, jedan glas čitavoga svijeta. I čime sebe hvali Lagumdžija? – naveo je Senad Hadžifejzović.

On je potom dodao:

– Čak ni velika Amerika, Kanada, Australija, čak ni čitava Evropska unija, čak ni čitava organizacija islamskih zemalja nisu uspjele da skupe više od 84 glasa, a Lagumdžija se hvali da je to on. Čak 38 kosponzora i to najvažnijih, najsnažnijih država jedva je uspjelo da izlobira, ubijedi i to mjesecima još samo dodatnih 46 zemalja, a on se hvali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest