Вуковић савјетује: Влада да се дозове памети, покушава што и Коштуница 2006.

Вријеме читања 2 минута


Владин план за измјену критеријумима за стицање црногорског држављанства веома је опасан за Црну Гору и исто је 2006. покушао да уради Војислав Коштуница кад је тражио да на референдуму о независности гласају и грађани Србије поријеклом из Црне Горе, оцијенио је вечерас потпредсједник Демократске партије социјалиста Иван Вуковић, гостујући у Дневнику РТЦГ.

Вуковић каже да би Владина иницијатива довела до тога да бирачко право изгуби око 40 хиљада црногорских држављана у дијаспори, док би у регистар држављана било уписано око 35 хиљада придошлих из Србије, Босне и Херцеговине и Русије.

“Ово о чему говори министар унутрашњих послова да је то у интересу државе у цјелини, слажем се, али није рекао које државе. Ово дефинитивно није у интересу Црне Горе и ово је исто што је уочи референдума о независности покушао да уради тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница, покушавајући да се за 260 хиљада људи који су живјели у Србији, а били поријеклом из Црне Горе, да се за њих избори право гласа на референдуму”, оцијенио је Вуковић.

Он је поручио Влади да се, како каже, дозове памети и одустане од тих измјена.

“У питању је врло опасна ствар по интересе државе Црне Горе, пар екселанс примјер политичког и идентитетског инжењеринга и ми ћемо се у складу са тим однијети према овој ситуацији”, поручио је Вуковић.

Он је подсјетио да су до сада све евентуалне измјене изборног законодавства биле у надлежности парламента и да су ти закони разматрани и на Одбору за реформу изборног законодавства.

“Влада брутално крши оно што је њена политичка и законска обавеза и малтене кришом испод радара, док замајава црногорску јавност ситуацијом око министра Лепосавића, покушава да уради нешто што може имати врло озбиљне посљедице по стабилност Црне Горе”, оцијенио је Вуковић.

Уколико Влада не повуче те измјене – ДПС ће напустити Одбор за реформу изборног законодавства и Уставном суду поднијети иницијативу за оцјену њихове уставности.

“Ми ово доживљавамо као атак на Црну Гору, ово је издаја државних интереса и ми ћемо се за Црну Гору борити свим средствима”, казао је Вуковић за Дневник.

Извор: Портал РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest