За или против

Пише: Дијана Ћоровић

Након ублажавања мјера, одмах након Васкрса, дозвољени су дужи изласци под новим мјерама. Доношењем нових мјера опет је отворило поглавље нових питања јер, гле чуда, остаде народу нејасно пуно тога. Данас су потврђена још три нова случаја обољелих од коронавируса али тај податак је сувопарно откуцан у прешло се на даљи проток информација. Иако се упозоравају пролазници да држе физичку дистанцу и број обољелих расте, “преко ноћи“ престаје алармантна забринутост због које смо претходних  скоро два мјесеца живјели ограничени строгим мјерама. Исте околности, а друге блаже мјере. Не знам да ли су ове контрадикторности видљиве свима али већини само одговара то да се може коначно изаћи из куће па како год да буде. Све те контрадикторности награђене грандиозним “Браво!“ претворише Корону у свакодневницу.

“Браво“ и аплауз за све медицинске раднике! И то је то. На ријечима јаки, а на дјелима ћуте. На приједлог ДФ-а о повећању зарада медицинским радницима велики говорници и хвалоспјеви утихнуше. И тако давањем на избор “за“ или “против“ видјесмо солидарност и спремност владајуће  партије за залагање бољег стања у редовима оних од којих зависе наши животи.  “За“ или “против“ јасно показа колико је битан статус  владајућем режиму оних радника пред којима тек предстоји ризик од вируса сада, када треба да се навикнемо да ће коронавирус остати код нас до даљњег. Макар останите уздржани тих похвала и не вријеђајте интелигенцију овог народа који вас посматра и слуша.

Силина социјалних питања кружи око нас. У Беранама се води полемика око пакета социјалне помоћи који недостају. На адресу ЗЗЗ ЦГ константно пристижу обрасци са захтјевима за минималне накнаде због неприлике у којој  се народ нашао. Из Црвеног Крста Црне Горе су указали да ова организација на дневном нивоу има велики број захтјева за помоћ. Стопирана предузећа  чекају на милост надолазећих мјера. Одлучујуће “за“ или “против“ је од суштинског значаја за даљи развој ове земље. Но, значај за потребом финансирања у овако тешкој ситуацији припада између осталог понуђачу за радове и адаптацију павиљона Црне Горе у Дубаију. Молим лијепо! Док народ у Црној Гори развија  навике како да преживи најскромније овај период, имате смјелости поменути милионе за сврху  адаптације павиљона у Дубаију! Да ли је то врхунац безобразлука или заиста не разумијете социјалну масу која нема основних средстава за живот и која чека пакете социјалне помоћи, није јасно многима. Није јасно ни то зашто су се само неке грађевинске фирме, као и маркет “Воли“ подигли на ниво зараде у оваквим околностима. Једино објашњење је то да владајућа партија како увијек тако и сада, чак и у оваквим неусловима и даље упире  изворе зараде у појединце.

Не могу сви грађани бити суштински познаваоци права, али право које нам припада  јесте да будемо информисани као грађани шта је то ушло у Црну Гору на име помоћи становништва? Која средства нам је додијелила држава, а која су довезена као помоћ и насталим мјерама коронавируса?

Све што се дешавало протеклих седмица у борби са коронавирусом излази на видјело. Све што је требало припасти народу, а није, не може отићи мимо ове државе. Нити је у реду мислити о Дубаију сада када народ Црне Горе нема гдје да ради. Јер, гле чуда, живимо у Црној Гори, не у Дубаију. По свему судећи закључисмо:“Сит гладног, ни здрав болесног не разумије.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest