Zabilježeno više od 300 informacionih napada na rusku vakcinu „Sputnjik“

Foto: jutjub printskrin/ DW News

Ruski fond za direktne investicije poziva na stvaranje pouzdanih mehanizama za suzbijanje informacionih napada neprijateljskih država, uključujući i u oblasti zdravlja, saopštio je fond u odgovoru na saopštenje agencije Rojters da je Pentagon vodio tajnu kampanju protiv kineske vakcine protiv virusa korona kako bi podrivao poziciju Kine tokom pandemije.

„Ruski fond je zabilježio ciljanu, koordinisanu kampanju protiv vakcinacije u Rusiji, uključujući i preko različitih kanala dezinformacija, među kojima su lažni nalozi, anonimni izvori i angažovani stručnjaci. Ovi pokušaji bili su direktno usmjereni protiv stanovništva naše zemlje, jer su predstavljali poziv na odbijanje vakcinacije, a ocrnjivanjem vakcine ‘Sputnjik’ otežavali su njenu promociju na inostrana tržišta, uskraćujući na taj način pristup vakcini zemljama kojima je potrebna i njihovim građanima“, ističe se u saopštenju.
Prema podacima fonda, informacioni napadi na međunarodnim tržištima uključivali su lažne tvrdnje britanskog Centra za sajber-bezbjednost da su hakeri povezani sa Rusijom pokušali da ukradu podatke iz SAD, Velike Britanije i Kanade o razvoju vakcine protiv virusa korona. Osim toga, Ministarstvo zdravlja SAD otvoreno je u svom izvještaju napisalo kako je ubjeđivao Brazil da ne koristi vakcinu „Sputnjik“.
„Od početka registracije vakcine ‘Sputnjik Ve’, primjetili smo ciljanu kampanju za podrivanje povjerenja u dostignuća ruskih naučnika – ukupno smo zabilježili više od 300 informacionih napada na vakcine porodice ‘Sputnjik’“, rekao je direktor fonda Kiril Dmitrijev.
Fond je pokrenuo više od 50 istraživanja i naučnih publikacija o porodici vakcina „Sputnjik“.
„Ruski fond za direktne investicije poziva na stvaranje pouzdanih mehanizama za suzbijanje informacionih napada neprijateljskih država, uključujući i u zdravstvenom sektoru“, zaključio je Dmitrijev.
Rojters je 14. juna prvi put potvrdio informacioni napad američkog Ministarstva odbrane na vakcine iz Rusije i Kine tokom pandemije virusa korona, objavivši materijal o tajnoj kampanji koju je sprovelo američko Ministarstvo odbrane za diskreditovanje vakcinacije u brojnim zemljama. Kako navodi agencija, stručnjaci Pentagona su preko stotina lažnih naloga na društvenim mrežama širili lažne informacije o neameričkim vakcinama, pokušavajući da ih diskredituju i ocrne.
Pogled/Sputnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest