Жалфија(Кадуља)

Пише: Лејла Кубуровић Кастрат дипл. фарм. спец


Жалфија је веома цењена лековита биљка. О њеном угледу међу лековитим биљкама довољно говори податак да је у седамнаестом веку била издата књига од чак 400 страница која је описивала само лековитост жалфије. До открића антибиотика жалфију су вековима употребљавали у облику чаја против знојења код оболелих од туберкулозе, јер смањује лучење знојних жлезда.
Као лековити део биљке користи се осушен лист и етарско уље. Најлековитији лист се добија кад жалфија почне цветати, а то је најчешће од маја до јуна. Лист се бере, суши и чува веома пажљиво, јер се на њему налазе ситне секреторне жлезде са мирисним испарљивим уљем од којег потиче својствен пријатан мирис и лековитост жалфије. Лист садржи 1-2,5% етарског уља чији су главни састојци тујон, цинеол и камфор.
Жалфија улази у састав великог броја препарата који се употребљавају за испирање уста и грла, јер су то добра и безопасна средства која јачају слузокожу (дејство танина) и делују антисептично (дејство етарског уља). Чај од жалфије се употребљава за јачање организма јер садржи танине и горке материје. Жалфија је лек за регулисање знојења. Чај од жалфије је веома добро, природно средство код прекомерног знојења у данима пубертета и код жена које су у климаксу. Делује на чишћење крви, појачава избацивање слузи из органа за дисање, делује и на излучивање слузи из желуца, па болесник опет добија изгубљени апетит. Жалфија не само да делује против упала, него и лечи све упале црева, желуца, јетре, жући и мокраћних путева. Испирањем чајем од жалфије лечи се бело прање
Значајно је поменути да је жалфија медоносна биљка и њен мед је веома цењен, а може се користити и као зачин.
Начин припреме и употребе чаја :

Унутрашња употреба: Једну кафену кашику жалфије прелити шољом (200мл) кључале воде. Суд поклопити и оставити да стоји 5 мин, процедити и засладити чај по жељи. Пити 1-2 пута дневно по шољу чаја.
За испирање: Две кафене кашике прелити шољом (200мл) кључале воде, суд поклопити И оставити да стоји 5 мин а онда процедити.

Ограничења у употреби :
Не препоручује се употреба жалфије током трудноће и дојења. Чај од жалфије не треба пити дуже од две недеље због могућег испољавања токсичних ефеката услед присуства тујона

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest