Зашто се слави први мај

СРЕЋАН ПРАЗНИК РАДНИ НАРОДЕ!

-ЗАШТО СЕ СЛАВИ ПРВИ МАЈ-

Пише: Марија Вешовић

Мај је пети месец у години. Многи сматрају да је најлепши месец, јер се природа већ пробудила у свом пуом сјају. Ове године, као и сви други празници који су се задесили у време владавине коронавируса, и овј први мај ће бити другачији, али то не значи да не теба да му се радујемо, већ напротив.

Зашто славимо први мај? Првог маја 1886. године, стотине хиљада америчких радника окупило се на улицама Чикага како би издејствовале радно време од осам сати, протествовали су данима, а 3. маја дошло је до насиља. Десила се велика туча радника и оних који су припадали синдикату, али  и оних који нису били део организације. Наравно у тај сукоб се умешала и полиција. Крајњи резултат туче је је био четворо мртвих и ко зна колико повређених. Међутим, наредног дана, на демонстрацијама на Тргу Хејмаркет је бачена бомба, погинула су седморица полицајаца, а повређено је њих 67. Након три године, на Првом конгресу Друге интернационале, одлучено је да Први мај буде „заједнички празник свих земаља, када радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“. Овај датум је одабран у част жртвама с Трга Хејмаркет.

Људи су се на овај датум дружили у природи и пре ових сукоба. У историјским записима, најраније помињање овог периода као времена за прославу и дружење односи се на Флоралије, древни римски фестивал који се одржавао у част Флори, богињи цвећа и пролећа. Први пут је празновање одржано 241. године пре нове ере, а потом 238. године пре нове ере. Римљани су током Флоралија уживали у веселој и често разузданој атмосфери, опијали се и приређивали позоришне представе. У време док је Европом владало хришћанство, почетком маја су организоване прославе. На територији данашње Немачке првих дана маја слављен Свети Валпург, мисионар који је међу првима проповедао хришћанство на том тлу. Од XVIII века, многи римокатолици су почетком маја почели са спровођењем различитих обичаја у част Богородици, а тада би почињала и дводневна прослава у част Праведном Јосифу, супругу Исусове мајке.

Међутим, опште је прихваћено да се први мај слави као Празник рада. Сматра се да је један од најраспрострањенијих празника на читавом свету, јер се слави у преко 150 земаља као државни празник. Обилежава се у спомен на масовне радничке протесте одржане у америчком граду Чикагу 1. маја 1886. године. Али иронија је у томе да се у Америци не слави као државни празник.

У част овог празника не можемо а да не нагласимо да је на очетку ове године у Црној Гори било око 35,61 хиљада незапослених, показују подаци Завода за запошљавање, а стопа незапослености је, према месечном извештају за јануар ЗЗЗ, износила 15,35 одсто. На евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе, на дан 1.4.2020. године се налазило 35.540 незапослених лица. Колико је оних који нису у евиденцији Завода?

Срећан празник радни народе!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest