Zelenski pozvao Milatovića u Kijev: Za pomoć Ukrajini do sada izdvojeno 10 miliona eura

Ukrajina će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja, i kao i do sada pružaćemo sveukupnu političku podršku u bilateralnim i multilateralnim okvirima, uključujući i euroatlantsko opredjeljenje građana Ukrajine, poručio je predsjednik Jakov Milatović nakon susreta sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim u Atini. Milatović je tom prilikom saopštio da je od početka rata, Crna Gora izdvojila oko 10 miliona eura za vojnu i drugu pomoć toj zemlji.

Milatović je, tom prilikom ponovio da Crna Gora otvoreno i snažno osuđuje “ničim izazvanu agresiju Rusije protiv Ukrajine”.

„ Pozdravljam prošlogodišnju odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini. Crna Gora kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja spremna je da pomogne Ukrajini na tom putu“, poručio je Milatović.

On je najavio da bi “trebalo” da se Crna Gora pridruži zajedničkoj Deklaraciji zemalja članica G7, kao i inicijativi predsjednika Zelenskog „Formula za mir“, o čemu će odluku donijeti Vlada.

Dodao je da je na NATO Samitu u Viljnusu donijet niz važnih odluka kojima je određena dodatna praktična i politička podrška Ukrajini kroz Sveobuhvatni paket pomoći.

“Crna Gora upravo iz tog razloga u julu ove godine donijela odluku o preusmjeravanju finansijskih sredstava u iznosu od pola miliona američkih dolara za Ukrajinu. Od početka rata, Crna Gora je izdvojila oko 10 miliona eura za vojnu i drugu pomoć toj zemlji, što je oko 10 odsto godišnjih nacionalnih izdvajanja za odbranu”, kazao je Milatović.

Milatović je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je donijela Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest