29 година од када нас је напустио легендарни Тирке

Александар Тирнанић Тирке био је српски и југословенски фудбалер, након играчке каријере био је тренер и селектор фудбалске репрезентације Југославије, а на данашњи дан пре 29 година изгубио је у поледњем мечу са животом.

Фото: Wikipedia

Рођен у Крњеву (општина Велика Плана), Тирнанић се са породицом још као беба преселио у Београд. Није ни упамтио оца, који је погинуо 1914. године, као војник Војске Краљевине Србије у Првом светском рату.

Одгајан од стране самохране мајке, млади Тирке је убрзо развио љубав према фудбалу, који је вежбао на теренима око Баре Венеције на десној обали Саве. Ту га је уочио тренер Раденко Митровић који га је довео у подмладак тима СК Југославија. Међутим, Тирнанић је убрзо одлучио да пређе у ривалски ФК Београдски Спорт Клуб (БСК), где се временом развио у импозантно десно крило. Схвативши свој таленат, убрзо је напустио школу и потпуно се посветио фудбалу.

Са 17 година дебитовао је за сениорски тим; као темпераментан играч убрзо је чинио тандем са Мошом Марјановићем.

Тирнанић је провео целу професионалну каријеру у клубу БСК за који је одиграо 500 утакмица.

За репрезентацију Краљевине Југославије одиграо је 50 утакмица и постигао 12 голова у периоду од 1929. до 1940. године.
Дебитовао је 6. октобра 1929. у утакмици Балканског купа против Румуније (1:2) у Букурешту, а први гол је постигао 13. априла 1930. против Бугарске (6:1) у Београду у оквиру истог такмичења. Последњу утакмицу у дресу националног тима одиграо је 31. марта 1940. у утакмици Дунавског купа против Румуније (1:2) у Београду.

На Светском првенству у фудбалу 1930. у Уругвају, Тирнанић је са непуних 20 година (дан пре свог 20. рођендана) постигао гол што га је уврстило међу играче који су најмлађи постигли гол.

Као селектор саставио је 102 државне репрезентације. Тренирао је југословенски тим на два Светска првенства, 1954. и 1958, био је у селекторској комисији на Европском првенству 1960. када је Југославија заузела друго место, као и на Олимпијским играма 1960. када је репрезентација Југославије освојила злато.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest