Школе без директора

Након истека шестомјесечних мандата, 12 школа је остало без директора. Из Министарства обећавају да ће се то ускоро промијенити, и да ће именовати нове.

Фото: денисисмагилов

Наставници очекују нове вршиоце дужности директора да би могли наставну годину да приведу крају. За засиједање сједница и руковођење радом наставничког вијећа на којем се верификују оцјене, изостанци надлежни су руководиоци.

Како их у овим школама нема, наставничка вијећа тих установа не могу се одазвати ни позиву МПНКС да предложе в.д. директора.

Из МПНКС „Вијестима“ су одговорили да је таквих 12 школа.

„У Подгорици имамо двије такве школе, у питању су ОШ ‘Шћепан Ђукић’ (Лијева Ријека) и ОШ ‘Милан Вукотић’ (Голубовци)“, тврде из МПНКС.

Према информацијама „Вијести“, ни ОШ „Владика Данило“, такође на подручју ГО Голубовци, нема директора и то од 3. јуна.

Из МПНКС обећавају да ће то бити ријешено „у најскоријем року“.

„С обзиром на околности, наставничка вијећа ће морати да сачекају избор вршилаца дужности директора, будући да сходно члану 82, став 1, тачка 5, Општег закона о образовању и васпитању, директор руководи радом наставничког вијећа. Министарство просвјете, науке, културе и спорта ће се потрудити да избор вршилаца дужности буде спроведен у најскоријем периоду како би образовни систем несметано функционисао. Избором нових вршилаца дужности, који ће на себе преузети обавезе својих претходника, МПНКС ће се потрудити да додјела свједочанстава не касни у односу на друге школе“, обећавају из ресора Весне Братић.

Калуђеровић: Увод у блокаду

Виши правни савјетник у Центру за грађанско образвање Снежана Калуђеровић истиче да Општи закон о образовању и васпитању јасно прописује надлежности директора школе као особе које планира, руководи и организује рад установе.


Фото: ЦЗО

„У школи увијек мора постојати неко ко руководи, било да је то директор у мандату или в.д. стању или запослени у установи кога одреди директор, у случају његове привремене спријечености за рад. Такође, јасно је прописано да руководећу функцију у установи обавља и врши до избора новог тренутни, односно последњи, директор било да му је истекао мандат или да му је истекао статус вршиоца дужности, јер школа не може функционисати без руководиоца“, објашњава Калуђеровић.

Истиче и да „свако насилно “упућивање на одмор досадашњих директора“, којима је истекао мандат, а да нови руководиоци нијесу постављени због рока и сложености прописаних процедура, води блокади образовног система на штету ученика, запослених и родитеља.

„Међутим, мишљења сам да томе нема мјеста уколико се буду поштовале одредбе Општег закона о образовању. Ако је интенција Министарства била да новим законом изврши нови избор свих директора онда је требало размишљати о реалним прелазним роковима за такве смјене уз фокус на интерес школе, а посебно у периоду завршетка школске године и обавеза које не може спроводити нико у школи осим директора. Уколико се не обезбиједи да свака школа има руководиоца, зна се ко је одговоран за то својеврсно подривање васпитнообразовних установа. Треба указати и на то да нови закон има и неусаглашене одредбе у дијелу рокова за избор школских одбора и директорка у овом првом периоду, што додатно све оптерећује и треба очекивати низ компликација“, закључила је Калуђеровић.

Лековић: Не смије се занемарити проблем

У Невладином удружењу Просвјетна заједница Црне Горе подржавају смјену директора који раде више од законом дозвољеног броја мандата, као и оних код којих је инспекција утврдила злоупотребе и нерегуларности у раду.

„Но, не видимо потребу и сврху смјене свих директора школа и то још истовремено, на самом крају наставне године. Морамо признати да на свим руководећим позицијама у земљи имамо људе који су углавном постављени ту због партијског залагања, али имамо и оних других (додуше у мањини) који имају знање, те су вриједно и одговорно руководили и није коректно да се сада једнако третирају. Такође смјена директора и помоћника у свим црногорским школама одједном и у периоду кад се завршава наставна година, одржавају сједнице, потписују свједочанства, врше уписи, полажу поправни испити… никако није пожељна“, каже за „Вијести“ Оливера Лековић из ПЗЦГ.

Према њеним ријечима, разрјешење око 260 директора школа и вртића истовремено и објављивање нових конкурса за та упражњена мјеста неминовно доводи до хаотичног стања, јер ће се „тешко моћи контролисати регуларност и правичност при запошљавању“.

„Замислимо само кад се објаве (ако се објаве) конкурси и узмемо да ће на сваки конкурс аплицирати у просјеку само троје колега, колику силну документацију ће комисије морати детаљно прегледати у кратком периоду. Додатан, ништа мањи, проблем је и враћање директора у наставу, јер ће на тај начин остати без посла. Како им за тако кратко вријеме обезбиједити норме? Хоће ли дио норми преузети већ запосленим наставницима или ће преузети радна мјеста колегама који годинама раде по уговору на одређено? Интересантно да се по овом питању много не оглашава постојећа Унија директора школа Црне Горе“, истиче Лековић.

Она је подсјетила и на то да су школе од МПНКС недавно добиле допису у којем се од наставничких вијећа тражи да им доставе мишљења о избору в.д. директора њихове установе, и то у року од 15 дана.

„Збуњујуће је то што конкурс није објављен, немамо предложене кандидате и што поред постојећих в.д. директора треба да предлажемо нове в.д. директоре. Посебно је нелогично када знамо да су доношењем Закон о измјенама и допунама Опстег закона о образовању, сви директори по аутоматизму постали в.д. до избора нових, те су се тако стекли услови за расписивање конкурса за директоре школа и конституисање нових школских одбора. Зашто Министарство ПНКС поступа мимо ових закона, остаје нам да се питамо“, наглашава Лековић.

Сматра и да је један од специфичних проблема постојање петнаестак школа које тренутно уопште немају директора.

“Наставници раде уобичајено, али не постоји директор који би сва та документа потписао. Међу документима су и свједочанства ученика, те је свима јасно да проблем не смије бити занемарен. Између осталог, не постоји ни директор који би заказао и одржао наставничка вијећа, организовао поправне испите, распоредио наставницима старјешинства и часове…”, наглашава је Лековић.

Подгорички Синдикат просвјете: Неодржива ситуација

Из подгоричког Одбора Синдиката просвјете Црне Горе кажу да су обавијештени да има установа гдје је директорима или вршиоцима дужности мандат истекао, а да нијесу постављени нови.

„Нити је расписан конкурс. Такође, постоји и одређен број установа гдје вршиоци дужности директора увелико троше мандат, а да ништа у вези са формирањем нових школских одбора и промјеном аката, како би се конкурси расписали у складу са законом. Оваква ситуација је неодржива и просвјетни радници су, просто речено, у слободном паду“, кажу из подгоричког Одбора СПЦГ.

Извор: Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest