CVIJET KOJI TREBA DA UNESETE U KUĆU ZA USKRS: Vjeruje se da će vam donijeti sreću i blagostanje

Фото: Pixabay

Gotovo da nema stare kuće u Srbiji koja u svom dvorištu nije imala drvo jorgovana. Nježni i umilni miris ove rajske biljke, samo je jedan od razloga zašto je ovo divno drvo toliko popularno u našoj zemlji.

Mnogi će se obradovati kada saznaju da je jorgovan veoma izdržljiva biljka, iako djeluje nježno i elegantno. Nije mu potrebna posebna nega i poprilično lako uspjeva, a pored prepoznatljivog plavog, odnosno lila cvjeta, postoje i nježni roze, kao i bijeli jorgovan koji su jednako lijepi i mirisni. Jorgovan je cvijet koji se unosi u kuću za Vaskrs.

Naime, kada su razapeli Hrista, Bogorodica je tužna i u očaju tumarala, ne znajući kuda ide. Sela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća i onako iznurena, zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nežno je pokrivalo.
Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo. Vidjela je lišće po sebi, a kada je pogledala u drvo, ono je bilo potpuno golo. Tada je blagoslovila drvo riječima: “Budi blagosloveno i mirišljavo zauvijek.” U tom trenutku, drvo je opet procvjetalo, piše Krstarica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest