Епископ Методије: Угледајмо се на јунаке Мојковачке битке

фото: нова

Епископ бидимљанско- никшићки Методије учествовао је синоћ на округлом столу у Беранама, поводом представљања зборника радова поводом стогодишњице Мојковачке битке, наводећи да вјера учесника битке није била у сили и оружју, нити у побједи, мржњи на непријатеља, али ни у спознаји великих и малих политичких игара.

фото: нова

Епископ је казао да јунаци Мојковачке битке не би били Синови свјетлости да су на „мртви кантар историје и интереса стављали своје животе и своје одлуке“.

– Они, чији смо ми данас, имали су само вјеру у Бога да чине добро дјело, јер га чине за другога, не за себе, и имали су љубав да помогну слабијем, да помогну брату који је на кољенима, па макар и сами пали на кољена са њимa, али сједињени у слави Господа нашег – рекао је Владика, постављајући питање зашто људи данас нијесу браћа један другоме.

Поручио је да је на нама данас да узрастемо до учесника Мојковачке битке и да будемо њихови.

Владика је казао да пред неким људима, догађајима и времену морамо бити достојни да се зовемо њиховим насљедницима и потомцима, баштиницима њихове свјетлости, а такви су Црногорци, Мојковачка битка и Божић 1916. године.  

– Синовe свјетлости познаће Господ по свијетлим плодовима њихових добротољубивих мученичких живота. Жртвујући за се за брата и полажући живот свој за другога, управо у вријеме рођења Богомладенца Христа, наши ђедови су се тог крвавог Божића 1916. рађали као дјеца Божија и побједници у свјетлости свог човјекољубља – казао је Епископ Методије.

Извор: дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest