Агресивност и самоконтрола у 4 зида

Пише:Катарина Вукићевић дипл.психолог

Забрана изласка утиче на све нас различито. Готово да нема особе која у овим данима није пожељела једну кућу на селу, велико двориште, саднице, неколико воћки и много обавеза.

         До прије пар недеља били смо пренатрпани обавезама и брзим начином живота. Све што смо жељели је мало времена за себе и своје најдраже. Сада имамо довољно времена. Али шта радимо са тим слободним временом? Неки читају, неки сликају, гледају серије, филмове, тренирају, кувају, спремају испите, уживају слушајући музику… Међутим, велики број људи сједи  у својој соби и чита лоше вијести, истражује и чита различите теорије завјере, проводи вријеме на интернету у комуникацији са негативно настројеним људима или “енергетским вампирима“.. све то утиче на расположење. Када томе додамо услове у којима се живи, мала стамбена квадратуа, велики број укућана, несклад међу генерацијама, страх од настанка економске кризе, пословне или партнерске проблеме лоше расположење може прерасти у различите негативне емоције и неријетко у агресивно понаша.

Основни облици манифестације агресије:

 • агресија која се изражава само у мислима и унутрашњим збивањима човијека (он је раздражен и склон нападу на околину, али контролише и агресивне подстицаје);
 • вербална агресија, која се манифестује кроз грдњу, увреде или на други начин;
 • агресија усмјерена на предмете у којој се јасно препознаје манифестована склоност и жеља за деструктивним понашањем;
 • агресија према другим особама, у смислу њиховог повријеђивања

Како у комуникацији препознати агресију?

У комуникацији са другима особа са агресивним стилом комуникације:

 • Захтијева и наређује
 • Оптужује и налази кривце
 • Не признаје своје грешке
 • Критикује особу а не њено понашање
 • Не слуша, прекида саговорника
 • Говори гласно
 • Има агресивну гестикулацију
 • Често и “зури“ у саговорника

Како комуницирати са агресивним особама?

Важно је да се комуницира на одлучан, самоувјерен, досљедан и прије свега неагресиван начин. Агресивне особе провоцирају агресивне одговоре и стога је важно да се не узвраћа агресијом јер то води даље у агресивно понашање, продубљује конфликт и није ефикасно. Најефикаснији начин да се супротставите агресивним особама је да:

         Говорите смиреним, једноличним али самоувјереним тоном – дакле, не вичете, не показујете знаке бијеса или страха, говорите смирено тако да покажате особи да владате собом, својим емоцијама и да вас не може испровоцирати.

Саслушате особу и настојите да разумијете зашто је бијесна – битно је да особи покажете да сте је саслушали и да покушате да разумијете њене мотиве

Ставите до знања особи да сте је разумијели.

Изнесете кратку и јасну поруку

Досљедно понављате ту кратку поруку – колико год да је потребно, све док особа не престане да вас напада или захтијева.

Самоконтрола

Уз помоћ самоконтроле смо у стању да, у стресним ситуацијама, сачувамо “хладну главу“, користимо рационалну страну и умиримо осећања, када је то потребно.

Добра самоконтрола нам помаже да су наше активности увијек усмјерене одређеном намјером, циљем, сврхом. Она нам помаже да у одређеним ситуацијама будемо одмјерени и промишљени, а не импулсивни и брзоплети. Захваљујући њој можемо себи да приуштимо да, прије него што нешто кажемо или учинимо, претходно размислимо о својим ријечима или поступцима. Самоконтрола нам помаже да управљамо нашим емоцијама на прави начин, да оне буду тачно одабране.Тиме утичемо на сопствена осећања и на њихово изражавање.

Како да контролишемо емоције и агресивност?

Да бисте порадили на сопственој самоконтроли, водите рачуна о сљедећем:

 1. Контролишите оно што говорите себи, у мислима. Будите свјесни својих мисли у сваком тренутку. Преузмите одговорност за сопствене емоционалне реакције у животу.
 2. Размислите о вашим сопственим „емоционалним окидачима“, предвидите своје реакције у различитим ситуацијама испуњеним емотивним набојем и припремите се да свјесно управљате сопственом реакцијом на њих. Размислите о најтипичнијим ситуацијама које вас иритирају и потрудите се да надвладате овакве непожељне ситуације вјежбајући „рјешавање проблема“.
 3. Потрудите се да сагледате насталу ситуацију на један сасвим нови начин, потражите оно комично у свему, у сваком случају допринијећете спуштању тензије. Наравно, водите рачуна о томе да тај хумор буде адекватан и прилагођен да код саговорника не бисте изазвали контра ефекат!
 4. Дубоко удахните неколико пута јер то смањује напетост у мозгу и даје вам додатних пар тренутака да размислите пијре него што одреагујете. Дистанцирајте се из те ситуације и идите даље, преусмерите своју енергију на неку другу активност. Тако ћете повећати концентрацију и поново реорганизовати своје мисли и осјећања.
 5. Схватите да можете контролисати и бирати шта ћете да мислите и осјећате. Повећајте вашу упорност тако што ћете увијек бити свјесни свог циља у животу.

Текст је написан на основу прегледа релевантне литературе разних аутора.

One thought on “Агресивност и самоконтрола у 4 зида

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest