Саопштење за јавност

Непоштовањем Устава Црне Горе, ова власт је ударила у жилу куцавицу Црне Горе. До када више толерисати неодговорност, незаконитост и самовољу појединаца?

Подсјетимо се само како су пиони власти бранили да је уставан избор предсједнице Врховног суда по трећи пут, исто као што сад бране неуставне мјере Владе којима је суштински уведено ванредно стање, али не и формално, јер не желе да њихово поступање буде у једном тренутку преиспитано пред представницима грађана.

Сада већ имамо обавезу да кажемо да сви морамо дати свој допринос да се сачува здравље и животи људи, али исто тако да испратимо сваки потез Владе и да укажемо на злоупотребе.

У свом последњем саопштењу су цитирали да поступају у складу са Европском конвенцијом о људским правима и чланом 39 Устава Црне Горе. Тај исти члан предвиђа да се може ограничити слобода кретања ради спречавања ширења заразних болести, али се онда у другим законима који регулишу питање заразне болести мора тражити одговор шта је заразна болест и како се поступа у тим ситуацијама.

Тако долазимо до закљуцка да члан 55 став 1 тачка 3 Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђа да се ограничавање кретања није могло односити на подручја градова у којима нема ниједан регистрован случај корона вируса, а то је тренутно скоро пола градова у земљи.

Уводити забране и ограничавања слободе кретања, ако та подручја нису захваћена корона вирусом је неуставно без проглашења ванредног стања. Јасно је да превентивне мјере не могу бити тако драстичне да се састоје у забрани кретања ако немају упориште у закону и ако се не односе на подручја захваћена заразном болешћу. Такође, и хапшења људи која се ових дана спроводе, нису уставна.

Влада је морала поступити у складу са чланом 25 и чланом 133 Устава, прогласити ванредно стање и кад дође за то вријеме поднијети извјештај Скупштини о поступању у ванредним околностима. Зашто избјегавају одговорност и бјеже од суда јавности, шта планирају да сакрију од грађана? И забрана рада многим привредним субјектима је неуставна без проглашења ванредног стања, јер не може бити да једни не могу да раде да се не би ширио вирус, а да други могу.

Напомињемо, да све мјере нису спорне, али је спорно што су неуставне и незаконите, јер ће доћи дан кад ће неуставно хапсити, приводити, прислушкивати, затварати грађане а онда неће имати ко да дигне глас због непоштовања људских права.

Стога позивамо надлежне државне органе да у контексту актуелне ситуације поступају искључиво по Уставу и законима ове државе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest