Амбасадор: Црна Гора мора да пређе са речи на дела ако жели да поправи односе са Русијом

Амбасадор Руске федерација у Црној Гори Владислав Маслеников

© Фото : Амбасада Руске федерације у Црној Гори

Русија очекује конкретне потезе којима би власти у Подгорици потврдиле начелно опредељење за побољшање односа двеју држава, рекао је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав В. Маслеников

„Више смо пута чули поруке на разним нивоима о томе да су у Подгорици жељни побољшавања односа са Москвом. Увек судимо по делима, а не по речима. Ако Подгорица буде показала политичку вољу, преузевши конкретне активности усмерене ка нормализацији и даљем развоју односа са Русијом, онда смо спремни да се крећемо у том правцу“, рекао је, између осталог, амбасадор Руске федерације у интервјуу за подгоричке „Вијести“.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић примио је акредитиве новоименог амбасадора Руске Федерације у Подгорици Владислава Масленикова

© ФОТО : ПРЕДСЕДНИШТВО ЦРНЕ ГОРЕ

Маслеников констатује да су односи две државе пали на низак ниво „током придруживања Црне Горе антируским санкцијама ЕУ и приступања НАТО-у уз пратњу русофобске кампање у многим црногорским медијима“.

„Ако су полазна тачка последњих пет, шест година, онда бих рекао да смо можда недалеко од најниже тачке. У било ком случају, грађани Русије и Црне Горе безусловно заслужују много бољи ниво односа. Уз то, како показује искуство многих земаља, укључујући и ваше суседе из региона, да је могуће бити чланица ЕУ и НАТО и уз то имати добре односе са Русијом“, каже амбасадор.

Он се пита „до чега су довеле црногорске санкције Русији“.

„Изгубили сте излаз на руско тржиште хране, а да не причамо о утицају ваших рестрикција на руску привреду. Друго је питање – персоналне санкције. Ако се на „црним списковима“ налазе поједини чланови владе и многи посланици оба дома руског парламента, онда то, нема сумње, смета развоју билатералних односа“, каже Маслеников.

Додаје да су се више пута чуле поруке на разним нивоима да су у Подгорици жељни побољшавања односа са Москвом.

„Увек судимо по делима, а не по речима. Ако Подгорица буде показала политичку вољу, преузевши конкретне активности усмерене ка нормализацији и даљем развоју односа са Русијом, онда смо спремни да се крећемо у том правцу. Предуслов за то могло би бити одрицање антируске реторике, укључујући и у црногорским медијима. Дешава се да један црногорски лист не објављује нашу реакцију на текстове, што је, колико разумемо, кршење црногорског законодавства“, објашњава руски амбасадор у Подгорици.

Наводи да исти ти медији не реагују на критику Црне Горе од стране САД, док се било која критика од стране Русије доживљава се као мешање у унутрашња питања државе-чланице НАТО-а и државе-кандидаткиње за чланство у ЕУ.

Председник Русије Владимир Путин и председник Црне Горе Мило Ђукановић 2006. године

Односи две земље пали током придруживања Црне Горе антируским санкцијама и приступања НАТО-у: Владимир Путин и Мило Ђукановић током сусрета 2006. године

„Али ни чланство у НАТО-у, нити најистакнутији статус кандидата на чланство у ЕУ није имун од критике. Ако конкретне активности једне или друге земље изазивају код нас забринутост, онда ми критикујемо – укључујући чланице ЕУ и НАТО-а. Способност прихватања критике и могућност разматрања, па чак и осетљивих тема, доприноси разумевању међу земљама и јесте карактеристика нормалних, зрелих односа“, истакао је Маслеников.

Амбасадор каже да „Русија не води ни хибридни нити било који други рат против Црне Горе“, како се често може чути у црногорским медијима, те да је последњих година било много оптужби без разлога.

„Нама се, буквално говорећи речима руског песника Јосифа Бродског, замерало све, осим лошег времена. Очигледно је настојање западних земаља да се незгодне за њих чињенице, отпишу као „дезинформација“. Уз то, дезинформација о Русији у западним медијима „премашује“, више од половине информација су негативног карактера. Изазива жаљење да црногорске власти онда само копирају такве материјале, често са закашњењем, када је ова или она „лоша“ вест о Русији већ одиграла своју улогу у западној штампи. Не може а да се не истакне да када напетост мало опада, онда тему „руског мешања“ „брижно“ подмећу САД – да ли се ради о неким стручњацима или нашим колегама-дипломатама“, рекао је амбасадор.

Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви

© SPUTNIK / МАКСИМ БЛИНОВ

Црна Гора није отворила границе према Русији после епидемије, иако је популарна међу руским туристима, а Маслеников наводи да је посети око 350.000 људи из Русије сваке године.

„То је веома је озбиљна бројка за црногорску туристичку индустрију. Чуо сам црногорске оцене да на годишњем нивоу то доноси Црној Гори више од 350 милиона евра прихода. Што се тиче ове туристичке сезоне – да почнемо од тога да када се у Подгорици доносила одлука о томе за које земље треба отворити своје границе, наше границе су биле затворене док су се потенцијални руски туристи налазили у самоизолацији. Поред тога и Влада Русије, и наше Министарство иностраних послова апеловали су да грађани не планирају путовања у иностранство да би се избегли увозни случајеви вируса корона. Пре неколико дана начин уласка у Русију и изласка из земље је ублажен. Сада Руси могу да иду у иностранство на посао, студирање, лечење и збрињавање рођака. Надлежним руским органима наложено је да се анализирују могуће опције за враћање међународног авијационог саобраћаја. По оценама руског Министарства саобраћаја о роковима за повратак међународних летова може се причати касније чим буду познати прелиминарни резултати пословања саобраћајне и туристичке индустрије по питању обезбеђивања сигурности допремања грађана ка местима за одмор на подручју наше земље. Полазећи од ових околности, ја бих се засад уздржао од било којих прогноза у домену туризма, али ситуација се налази у сталној динамици“, каже Маслеников.

Објаснио је да није чуо за озбиљније проблеме за руске грађане у Црној Гори, иако су односи две земље лоши.

„Често чујем позитивне утиске о отвореном и пријатељском односу. Али то јесте разумљиво – они се налазе у средини са обичним грађанима, а не тамо гдје су политичари и медији. А у народу Црне Горе, на срећу, снажне су традиције вишевековног пријатељства. И то улива наду у то да ће одговарајући ниво односа међу државама раније или касније бити обновљен“, приметио је амбасадор и додао да „на културном, духовном плану Русе и Црногорце много тога уједињује“.

„И ако причамо о руском утицају, онда је он управо у том домену – наши филмови су у биоскопима и на телевизији, у Црногорском народном позоришту само у протеклих пола године посетио две представе по комадима Антона Павловича Чехова, овде се могу пронаћи руске књиге – како у преводу, тако и у оригиналу. Велики допринос нашој културној сарадњи даје Културно-информативни центар Москве, веома су тражени курсеви руског језика. Управо ових дана смо ја и градоначелник Иван Вуковић разматрали наставак подршке Главног града делатности нашег Центра“, закључио је амбасадор Руске федерације.

Маслеников додаје како се нада да ће Амбасада уручити црногорским ветеранима 42 почасне медаље чим буде могуће да се оне доставе.

Наводи и да руске инвестиције у Црној Гори данас износе око 60 милиона евра, те да Русија заузима друго место на списку највећих инвеститора у Црну Гору.

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest